Путін дасть Чавесу кредит на купівлю зброї — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін дасть Чавесу кредит на купівлю зброї

Казна та Політика
330
Росія і Венесуела найближчим часом займуться зміцненням спільного банку, представництво якого вже відкрилося в Москві і скоро відкриється в Каракасі і Пекіні. Банк видасть Каракасу кредит на придбання військової техніки.
Про це сторони домовилися під час візиту міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова до Венесуели, де він зустрівся в президентом Уго Чавесом, пише Дело.
Кредитні кошти підуть на створення комплексної системи оборони, до складу якої увійдуть кошти морської, наземної і протиповітряної оборони. За словами Чавеса, така система необхідна Венесуелі для того, щоб уникнути долі лідера лівійської революції Муаммара Каддафі. Точні плани купівлі озброєння поки не відомі. За оцінкою Центру аналізу стратегій і технологій, поточний портфель замовлень Венесуели на російську зброю становить близько 6-7 мільярдів доларів.
Між тим невідомо, про який саме кредит Венесуелі йдеться. У жовтні 2010 року Росія погодилася видати Каракасу експортний кредит в розмірі 4 мільярдів доларів на купівлю танків Т-72, реактивних систем залпового вогню і зенітних ракетних систем. Не виключено, що саме ці гроші будуть перераховані Каракасу за допомогою спільного російсько-венесуельського банку. У вересні 2009 року Венесуела отримала російський кредит у розмірі 2,2 мільярда доларів.
Втім, завданням нового спільного банку буде не тільки видача кредитів Венесуелі, але і фінансування інших двосторонніх проектів. При цьому організація, можливо, буде виступати малою альтернативою Міжнародному валютному фонду - такий висновок напрошується у зв'язку з наміром Венесуели створити представництво банку в Пекіні, що говорить про залучення Китаю. Крім того, Чавес має намір передати в банк частину рахунків венесуельської нафтової компанії PDVSA.
Рішення про створення спільної фінансової організації Росія і Венесуела почали обговорювати ще в 2006 році. У листопаді 2008 року сторони підписали меморандум про організацію російсько-венесуельського банку зі статутним капіталом у 4 мільярди доларів. У лютому 2011 року стало відомо, що Венесуела перерахувала до статутного капіталу спільного з Росією банку свій внесок, розмір якого, за непідтвердженими даними, склав близько 400 мільйонів доларів.
Нова фінансова організація створюється на базі російського Єврофінанс Моснарбанку. З боку Венесуели акціонерами стануть Державний казначейський банк і Венесуельська нафтова корпорація. Розподіл часток, передбачається, буде таким: 51% акцій у Росії, 49% - у Венесуели
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас