Зерно пустять за кордон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зерно пустять за кордон

Аграрний ринок
667
Як стало відомо Комерсант-Україна, міністерство подало на узгодження в Мінекономіки відповідний законопроект. Держава була змушена піти на такий крок після практично повної зупинки експорту у зв'язку з дією мит. Але учасники ринку побоюються, що тепер преференції при експорті отримає компанія "Хліб Інвестбуд", як це було під час дії квот.
У Мінагрополітики розробили проект змін до закону "Про митний тариф", який передбачає скасування чинних зараз експортних мит на зерно, розповів заступник начальника департаменту розвитку аграрного ринку міністерства Анатолій Розгон. "Державу не влаштовують обсяги експорту зерна останнім часом, - зазначив він.- Ми вже подали документ в Мінекономіки, зараз ведуться консультації. Думаю, найближчим часом законопроект буде погоджено".
З початком дії експортних мит 1 липня експортери почали втрачати позиції на зовнішніх ринках. Зернотрейдери заявляли, що не можуть конкурувати з компаніями з Росії, бо їхнє зерно мінімум на $30 за тонну дешевше українського. У результаті в липні було зафіксовано падіння експорту в 5 разів, до 300 тис. т, в порівнянні з 1,5 млн т в червні. Наразі встановлено мита на пшеницю у розмірі 9% від контрактної ціни (але не менше 17 євро за тонну), кукурудзу - 12% (не менше 20 євро за тонну), ячмінь - 14% (не менше 23 євро за тонну).
Уряд був змушений піти на скасування мит, вважають учасники ринку. "Аграрний комплекс - основний сектор, який приносить виручку країні, а уряду необхідно вирівнювати торговельний баланс - цим можна пояснити дії держави", - говорить гендиректор агентства AAA Сергій Наливка. "Для України скасування мит - це можливість поповнення валютних надходжень, а для фермерів - це прибуток і можливість нових інвестицій в сільське господарство. Крім того, це вигідно держкомпанії "Хліб Інвестбуд", бо з введенням мит вона взагалі не експортує зерно", - говорить гендиректор зернотрейдерської компанії "Волари" Юрій Гордейчук.
Про відкриття ринку оголосив і прем'єр-міністр Микола Азаров на переговорах з Європарламентом в минулу середу. За його словами, цього року з країни буде вивезено 24 млн т зерна. "У нас величезний експортний потенціал (при прогнозі врожаю в 52 млн т споживання становить 26,8 млн т). Він буде збільшуватися в міру перетворень в аграрному секторі, які розпочали лише цього року", - зазначив він.
Досі рекордний експорт зерна був зафіксований в 2008-2009 маркетинговому році, коли при врожаї 54,4 млн т було вивезено 25,03 млн т зерна. "Загальні експортні потужності в українських портах дозволяють відправляти за кордон 3 млн т зерна на місяць. І якщо українська влада поквапиться зі скасуванням мит, то Україна зможе експортувати заявлені 24 млн т зерна в поточному маркетинговому році", - зазначив Сергій Наливка. Якраз восени формується основна частина контрактів на поставку, відзначає гендиректор зернотрейдерської компанії "Волари" Юрій Гордейчук: "До нового року основні покупці зерна - Єгипет і Саудівська Аравія - укладають контракти".
Гендиректор компанії "Нібулон" Олексій Вадатурський побоюється, що після скасування мит певні преференції може отримати компанія "Хліб Інвестбуд", що користувалася значною підтримкою держави (йому належить 49% компанії, ще 51% - неназваним приватним власникам) під час дії квот цього року. Саме ця компанія отримала найбільший обсяг квоти, тоді як лідери зернового експорту минулих років квот не отримали. Причиною цього стала відмова Мінагрополітики підтвердити у них наявність обсягів зерна для експорту.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас