Арсеній Яценюк мітить в президента — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Арсеній Яценюк мітить в президента

Казна та Політика
659
Представники Партії регіонів скептично поставилися до ініціативи лідера "Фронту змін", назвавши її "політичним популізмом" і спробою привернути до себе увагу. Законопроект N9066 "Про порядок імпічменту президента" був зареєстрований у парламенті членом фракції "Наша України-Народна самооборона" Арсенієм Яценюком у вівторок.
"Згідно з чинним законодавством, практична реалізація імпічменту малоймовірна і може бути визнана незаконною, - йдеться в пояснювальній записці до документа. - Таким чином, схвалення єдиного нормативно-правового акта має на меті усунути зазначені колізії та прогалини, а також уніфікувати положення чинного законодавства, що визначає порядок усунення президента з поста в порядку імпічменту".
Нинішній законопроект - далеко не перша спроба народних депутатів законодавчо затвердити порядок відсторонення глави держави з посади шляхом процедури імпічменту. Протягом декількох років парламентарії неодноразово намагалися врегулювати прогалини у законодавстві шляхом схвалення закону "Про тимчасові слідчі комісії (ТСК), спеціальну тимчасову комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради", де передбачалася ця процедура.
Закон про ТСК вносився до порядку денного сесій парламенту з 1999 року, але навіть якщо він і приймався Радою, то щоразу його ветували президенти - спочатку Леонід Кучма, а пізніше Віктор Ющенко. 2 вересня 2008 р. парламентарі подолали вето глави держави - за закон у повному складі проголосували фракції Партії регіонів (ПР), БЮТ і Компартії, а також дев'ять представників фракції НУНС. Але вже через місяць фракції БЮТ і НУНС підтримали скасування закону, не підписаного президентом. 15 січня 2009 р. 408 парламентаріїв знову схвалили аналогічний закон, а 3 березня народні депутати 391 голосом подолали вето президента. Після цього глава держави оскаржив конституційність закону про ТСК в Конституційному суді, який визнав документ не відповідним основному закону.
Законопроект N9066 передбачає, що ініціювати початок процедури імпічменту президента можуть 90 народних депутатів, які повинні обґрунтувати таку необхідність в письмовому поданні. Відповідно до документа, спеціальна тимчасова слідча комісія проводить свою роботу у формі відкритих засідань, а її рішення, як і рішення Ради щодо імпічменту, схвалюються відкритим поіменним голосуванням.
"Інститут президента перетворився на інститут благ, привілеїв, грошей, корупції, а не відповідальності, важкого і відданої праці для України та українців, - процитували Арсенія Яценюка в прес-службі партії "Фронт змін", коментуючи його ініціативу. - Народ повинен нарешті отримати механізм контролю над президентом".
Водночас Яценюк впевнений, що час для реалізації цієї ініціативи ще не настав. "Закон хороший, я його сам писав. Але зараз шансів у мого законопроекту - нуль! - зізнався він. - Проте ситуація в Раді незабаром може змінитися. Дивіться: комуністи з "регіоналами" у сварці, "тушкам" можуть припинити фінансування... Та й взагалі, склад парламенту може кардинально змінитися після виборів. Тож нехай цей законопроект буде, він ще стане в нагоді".
Представники фракції ПР, які, перебуваючи в опозиції, регулярно голосували за законодавче врегулювання процедури імпічменту, скептично сприйняли ініціативу Арсенія Яценюка, назвавши її "політичним популізмом". "Ну як можна серйозно ставитися до людини, яка постійно всіх повчає, як треба працювати, а сама не ходить на роботу, яка постійно штампує законопроекти тільки для того, щоб привернути до себе увагу? - запитав у кореспондента заступник глави фракції ПР Вадим Колесніченко. - Звичайно, ми ще проаналізуємо законопроект, але, враховуючи прізвище автора, майже зі стовідсотковою упевненістю можу сказати, що документ не буде підтриманий залом".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас