"Аваль" має намір залишитися лідером у кредитуванні АПК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Аваль" має намір залишитися лідером у кредитуванні АПК

Кредит&Депозит
82
«Аваль» має намір залишитися лідером у кредитуванні АПК, заявив заступник голови правління банку Сергій Вовченко на нараді керівників регіональних дирекцій з питань кредитування АПК, що відбулася минулого тижня в м. Києві.
За його словами, у першому півріччі нинішнього року банк планує надати понад 460 млн. грн. сільськогосподарським підприємствам у всіх регіонах України.
Разом з тим банк «Аваль» буде кредитувати головним чином позичальників, що торік погасили отримані кредити вчасно й у повному обсязі.
При цьому, за його словами, як показав досвід банку «Аваль» минулого року, при розрахунку суми кредиту на одне зернове господарство для успішного кредитування цілком достатнім є середнє співвідношення 180 грн. на один га посівних площ.
У зв’язку з цим можливість надання більш великих кредитів для проведення весняно-польових робіт, як повідомив С.Вовченко, буде розглядатися у кожному окремому випадку на кредитному комітеті банку. Виключення складають підприємства сільгосппереробки, птахівництва і тваринництва, для яких сума кредиту на одне господарство буде розраховуватися без обліку зазначеного співвідношення.
Більш строгий підхід до кредитування сільського господарства, за словами С.Вовченко, пов’язаний, насамперед, зі значним погіршенням ситуації в агропромисловому комплексі, зокрема в рослинництві. За його інформацією, торік сукупний прибуток зернових господарств скоротився порівняно з 2001 роком на 1,5 млрд. грн., рентабельність — майже вдвічі — до 23 проц. Реальний приріст валового виробництва в цілому по АПК у 2002 році склав 3,8 проц. проти 9,9 проц. у 2001 році. «Падіння темпів розвитку в сільському господарстві, за мій погляд, — доведений факт», — підкреслив банкір.
Серед найсерйозніших факторів, що впливають на ситуацію в сільському господарстві сьогодні, С.Вовченко назвав недосконалість законодавства, обвал цін на сільгосппродукцію після збору врожаю і складні погодні умови, у результаті яких у нинішньому сезоні під загрозою повної загибелі виявилися значні площі озимих практично у всіх сільгоспрегіонах країни, зокрема, — у Криму, Херсонській, Чернігівській, Дніпропетровській, а також Кіровоградській, Миколаївській, Луганській, Черкаській, Донецькій та ін. областях.
У 2002 році банк «Аваль» надав підприємствам АПК понад 2 млрд. грн. (6,832 тис. кредитів), у т.ч. сільгоспвиробникам — 1,25 млрд. грн., переробним підприємствам — 0,817 млрд. грн.
За матеріалами:
Райффайзен Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас