Китайці повірили "Києву" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайці повірили "Києву"

Кредит&Депозит
2411
Вчора банк "Київ" повідомив про підписання меморандуму з Ексімбанком Китаю. Угода дозволить банку обслуговувати операції Державної продовольчо-зернової корпорації України (ДПЗКУ) з закупівлі китайського обладнання на суму близько $6 млрд. Експерти відзначають, що "Київ" не зможе багато заробити на контракті, але його підписання свідчить про плани уряду зробити з цієї установи галузевий банк.
Під час візиту української делегації до Пекіна 18-20 серпня голова правління банку "Київ" Світлана Скосирська підписала меморандум про співпрацю з Ексімбанком КНР, повідомили в прес-службі української кредитної установи. Банки також уклали чотиристоронню угоду з ДПЗКУ та Китайською національною корпорацією машинної індустрії і генеральних підрядів (СМСЕС). Як пояснили в Нацбанку, китайська сторона надасть кредитні кошти в розмірі $6 млрд, за які ДПЗКУ закупить обладнання, а банк "Київ" буде обслуговувати ці експортно-імпортні операції в Україні. У прес-службі банку відзначили, що представники Ексімбанку Китаю зацікавлені у кредитуванні проектів з будівництва в Україну тваринницьких та свинокомплексів, сучасних елеваторів і зерносховищ, створенню спільних підприємств з вирощування сої та пшениці для подальшої реалізації за кордоном. Банк ще не почав реалізацію договору, а перші інвестпроекти Ексімбанк Китаю розгляне у вересні.
За даними Нацбанку, на 1 червня банк "Київ" займав 50-е місце за активами (3 млрд грн) із власним капіталом 770,14 млн грн. Прибуток за шість місяців - 7,39 млн грн, збиток минулого року - 3,5 млрд грн.
Експерти відзначають, що традиційно експортно-імпортні контракти з іноземними банками на державному рівні обслуговував Укрексімбанк, який рік тому підписав договір з кредитними організаціями КНР про фінансування. У "Києві" підкреслюють, що цей контракт, на відміну від угод Укрексімбанку, не рамковий, а цільовий. Договір є найбільшим за обсягом з усіх, що обслуговуються банком, найближчим часом установа має намір підписати й інші подібні угоди.
Перший заступник голови правління ВТБ Банку Віталій Фішер вважає, що цей договір - позитивна новина для ринку, який в останні три роки чув щось про банк "Київ" в основному в негативному аспекті: "Обслуговування великих корпорацій - це хороші залишки на рахунках у банку, який може на цьому заробляти. Але з економічної точки зору в банку має бути багато таких контрактів для зберігання залишків". На цьому контракті банк "Київ" майже не заробить.
"У кожного великого банку таких контрактів десятки, і він не сурмить про них, - відзначив топ-менеджер одного з найбільших банків.- Це поки піар". "Китай зобов'яже купувати за ці кошти китайську продукцію, і гроші будуть тільки "світитися" на рахунку в "Києві", а не дозволять отримувати прибуток, - додав глава наглядової ради банку "Центр" Олександр Охріменко.- А те, що уряд вирішив підключити "Київ", а не Укрексімбанк, може говорити про те, що цю установу хочуть зробити галузевою в роботі з аграріями".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас