Лукашенко знову обіцяє стабілізувати ситуацію на валютному ринку за 1,5-2 місяці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лукашенко знову обіцяє стабілізувати ситуацію на валютному ринку за 1,5-2 місяці

Валюта
305
Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ситуація на валютному ринку буде стабілізована протягом 1,5-2 місяців, дії уряду і Національного банку в зв'язку з цим будуть оголошені наступного тижня.
"Півтора-два місяці у нас на стабілізацію на валютному ринку. Повністю. Щоб населення не просто слухало, вірило або не вірило, а повірило, що курс, який визначений, буде діяти і далі, і ситуація буде розвиватися в цьому напрямку, який буде позначений президентом. Наступного тижня я оголошу людям, як буде діяти уряд і Національний банк у цій ситуації", - заявив Лукашенко на нараді з питань соціально-економічного розвитку в четвер у Мінську.
Лукашенко зазначив, що в першому півріччі надходження валютної виручки досягло свого історичного максимуму і склало понад $20 млрд. "Такого припливу валюти країна ще не знала", - сказав він. Крім того, за його словами, зростання ВВП за 7 місяців склав приблизно 10%. "Це найвище зростання у світі", - підкреслив Лукашенко.
Лукашенко доручив Комітету держконтролю і силовим структурам вивчити ситуацію з повернення валютної виручки в країну. "Подекуди вже почали пустувати, десь виручку залишили. Якщо такі факти будуть виявлені - мало не покажеться", - підкреслив Лукашенко.
Після того, як влада визначиться з курсом щодо стабілізації валютного ринку, щотижня будуть проводитися брифінги, що інформують про реалізацію плану дій.
Президент Білорусі також заявив, що не допустить заморожування банківських вкладів населення. "Це ж нічого не дасть. Знову нам починають підкидати "гниляк" - наша п'ята колона з-за меж країни. Нам починають цю ідейку підкидати, щоб населення порушити", - підкреслив він.
Як повідомлялося, Лукашенко раніше неодноразово обіцяв врегулювати ситуацію на валютному ринку. Так, 16 квітня глава держави заявив, що в найближчі кілька днів ситуація на валютному ринку країни буде стабілізована. 21 квітня президент заявив, що валютно-фінансова криза вдасться подолати до кінця першого півріччя 2011 року. 12 травня він назвав термін врегулювання 1-2 місяці.
Наразі в Білорусі використовуються як мінімум три обмінні курси: офіційний курс НББ (5050 білоруських рублів/$1), "тіньовий" безготівковий (близько 9-10 тис. біл. рублів $1), "тіньовий" готівковий (на рівні 8,5-9 тис. біл. рублів/$1).
За офіційним курсом на біржі валюту можуть купити з дозволу НББ тільки імпортери медикаментів за переліком кодів ТН ЗЕД, "Белтрансгаз" для розрахунків за газ і, в разі задоволення цих заявок, - юрособи - платники валютних кредитів.
Крім того, на нараді в четвер Лукашенко повідомив, що білоруська влада не має наміру закривати кордон для того, щоб стабілізувати ситуацію на споживчому ринку.
"Сьогодні багато розмов про вивезення товарів у Російську Федерацію. Мене цікавить, чи не допущені тут системні прорахунки?" - зазначив він. У зв'язку з цим президент повідомив, що наразі здійснюється моніторинг вивезення споживчих товарів.
Крім того, за його словами, необхідно розібратися зі зростанням цін. "Чи не криється за цим вседозволеність місцевої влади і керівників окремих підприємств, які прикриваються диспаритетом цін з Росією? Не такий страшний ріст цін, адже всі гроші від зростання цін залишаються у підприємств, але треба бачити іншу сторону: чи здатне населення нормально харчуватися? Чи вистачить у населення грошей?" - казав Лукашенко.
"Хоча нас критикують за те, що ми збільшили пенсії і зарплати індексували, але така політика необхідна і вона буде продовжена", - підкреслив він.
Раніше екс-глава Національного банку Білорусі (НББ) Станіслав Богданкевич зазначав, що, на його думку, ситуація на валютно-фінансовому ринку "вже не розсмокчеться, викрутитися не вийде". "Але шанси на порятунок все ще є - необхідно термінове залучення зовнішніх ресурсів - від приватизації або запозичення, за умови наявності чіткої антикризової програми. Залучення ж нових зовнішніх ресурсів при збереженні поточної політики стане фатальною для національної економіки помилкою", - упевнений екс-глава НББ .
Міжнародне рейтингове агентство Moody's оцінює потреби Білорусі в екстреному зовнішньому фінансуванні в другому півріччі 2011 року в $3-6 млрд. Такий же обсяг зовнішнього фінансування необхідний країні в 2012 році для покриття дефіциту платіжного балансу.
При цьому у разі відсутності необхідного зовнішнього фінансування і збереження адміністративного режиму курсоутворення агентство попереджає про можливість подальшого зниження рейтингу країни Білорусі з "B3" і переведення його на рівень "Саа".
Moody's у своєму прогнозі спирається на два найбільш вірогідних сценарії розвитку подій у Білорусі. Основний сценарій передбачає надходження до кінця цього року $3-6 млрд у формі зовнішніх запозичень (або коштів від приватизації) та лібералізацію режиму курсоутворення, яка дозволить учасникам ринку безперешкодно купувати інвалюту.
Як джерела зовнішніх позик для Білорусі Moody's називає кредит Антикризового фонду ЄврАзЕС на $3 млрд у 2011-2013 роках, звернення Мінська в МВФ за кредитом на $3,5-8 млрд і надходження від приватизації.
При цьому сценарії експерти агентства очікують на погіршення показників діяльності білоруських банків, але їхні рейтинги збережуться на рівні "В3", до якого вони були знижені в липні цього року, з "негативним" прогнозом.
Песимістичний сценарій передбачає збереження дефіциту інвалюти через жорсткість валютного регулювання, недостатнє посилення монетарної політики з метою збереження внутрішнього попиту і неможливість залучення кредитів МВФ з політичних міркувань, поряд із затримкою у приватизації.
У цьому випадку експерти Moody's очікують на заморожування валютних депозитів у білоруських банках або їх адміністративну конверсію в гривневі кошти. За їхнім прогнозом, поглиблення проблем в банківському секторі прискориться, аж до збільшення частки проблемних активів до 20% наприкінці 2012 року, різкого зниження ліквідності та прибутковості банків. Наслідком стане зниження рейтингів білоруських банків до рівня "Саа", що відображає думку агентства про можливість дефолту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас