Експерти прогнозують слабке зростання світового ВВП в найближче десятиліття — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти прогнозують слабке зростання світового ВВП в найближче десятиліття

Казна та Політика
176
Світова економіка в найближче десятиліття буде зростати на 3% на рік, а розвинені країни покажуть зростання ВВП тільки на 1% на рік. Таку думку висловили експерти на круглому столі в Національній асоціації учасників фондового ринку "Криза і економіка".
"Насичення економіки грішми ринку не допомогло. Друкування грошей дозволяє уникнути більш глибокої рецесії, як ми бачили в кінці 2008 – на початку 2009 років, але не може стимулювати зростання економіки. Гроші все одно пішли в облігації і золото. Можна зробити висновок, що в найближчі роки економіка розвинених країн буде розвиватися за японським сценарієм - зростання в 1% на рік, максимум 1,5%", - вважає головний економіст компанії "Трійка Діалог" (РТС: TROY) Євген Гавриленков.
Експерти зійшлися на думці, що рецесія світовій економіці не загрожує, оскільки був надрукований і продовжує друкуватися великий обсяг грошей. Однак хвилі падіння фінансових ринків будуть відбуватися, як це трапляється в кожну кризу. "Але ця криза все-таки відрізняється від інших за низкою параметрів", - сказав директор фонду "Центр розвитку фондового ринку" Юрій Данилов. Так, за його словами, "підбадьорення" ринку шляхом емісії грошей перестало досягати своєї мети.
Крім проблем економічного характеру, розвинені країни стикаються з іншою проблемою - політичною кризою, яка заважає їм оперативно приймати непопулярні заходи для виходу з фінансової кризи. "Зараз у багатьох країн рівень боргу зрівнявся з річним ВВП. Більш зрілі демократії, такі як Італія, підуть на скорочення витрат, а менш зрілі, як Греція - ні, що може призвести до дефолту", - вважає Данилов.
Головний економіст Deutsche Bank в Росії Ярослав Лисоволик відзначив і іншу небезпеку для єврозони - існування ефекту доміно. "Ми бачили, як проблеми невеликих країн, таких як Греція і Португалія, перекидаються на інші країни в результаті неефективної координації дій влади", - сказав він.
Поки розвинений світ житиме з низькими темпами зростання, драйверами зростання можуть стати країни азіатського регіону. Як пояснив Гавриленков, у зв'язку з продовженням роботи друкарського верстата в США, долар, швидше за все, буде продовжувати слабшати. "Це буде означати зростання вартості сировини, що, з одного боку, загальмує зростання світової економіки, яке складе 3% в найближче десятиліття", - сказав він. При цьому, застерігає Гавриленков, не варто багато чого чекати від економік азіатських країн. "Наприклад, Китай може і не стати драйвером зростання. У нього є свої диспропорції в економіці, до того ж велика країна не може зростати постійно", - зазначив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас