МЗС України: Росія відмовляється повертати кримські маяки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МЗС України: Росія відмовляється повертати кримські маяки

Казна та Політика
587
В МЗС України вважають, що питання про використання об'єктів навігаційно-гідрографічного забезпечення (НГЗ) безпеки мореплавства в Чорному і Азовському морях має вирішуватися шляхом переговорів.
Про це на брифінгу заявив директор Департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин.
"Це питання потрібно вирішувати шляхом переговорів", - сказав він.
Як повідомляє УНІАН, Волошин також зазначив, що російська сторона відмовляється від виконання рішень українського суду, посилаючись на їх невідповідність регламенту вирішення спірних питань, передбаченому базовими угодами щодо Чорноморського флоту Росії.
За словами Волошина, позиція МЗС України полягає в тому, що питання використання об'єктів НГЗ, розміщених на території Криму, має вирішуватися чітко відповідно до положень базових угод по ЧФ РФ і законодавства України шляхом укладення угоди про використання сторонами системи навігаційно-гідрографічного забезпечення безпеки мореплавання в Чорному і Азовському морях.
Як сказав спікер, питання підготовки згаданої угоди було розглянуто на засіданні відповідної українсько-російської робочої групи в червні цього року, де сторони домовилися обговорити свої пропозиції про використання об'єктів НГЗ під час наступного засідання робочої групи в вересні-жовтні цього року.
Волошин також запевнив, що в процесі переговорів українська сторона докладе зусиль, щоб вирішити це питання без зайвої політизації, але з повним дотриманням національних інтересів України. "Ми не хочемо перетворювати питання маяків, як це було в попередні роки, в конфліктну ситуацію в Криму", - сказав Волошин, додавши, що в МЗС України негативно ставляться до спроб представників громадських організацій проникати на режимні об'єкти.
Нагадаємо, українсько-російське протистояння, яке отримало назву "війна маяків", почалося ще наприкінці 2005 року. У цей час Україна оголосила про необхідність проведення інвентаризації всіх об'єктів, що використовуються російським Чорноморським флотом. Однак будь-які спроби провести перевірку використання об'єктів припинялися російською стороною.
З середини 2006 року українські суди стали виносити рішення, які вимагають вилучити засоби навігації у Росії. Але втілити рішення не вдавалося через відмову Росії.
2 серпня 2011 р. Господарський суд Криму скасував прийняту 23 вересня 2010 р. постанову Виконавчої служби Мін'юсту про відмову у відкритті виконавчого провадження з виконання судових рішень про передачу "Держгідрографії" кримських маяків.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас