Екс-президент Moody's: Рейтингові агентства за плату завищують оцінки банків і компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екс-президент Moody's: Рейтингові агентства за плату завищують оцінки банків і компаній

Казна та Політика
287
Міжнародні рейтингові агентства отримують гроші від банків і компаній, яких, як передбачається, вони повинні оцінювати об'єктивно і неупереджено, заявив колишній президент агентства Moody's Investors Service Вільям Херрінгтон.
На думку Херрінгтона, якого цитує газета Guardian, найбільші агентства можуть мати значний вплив на економіки держав "одним розчерком пера", при цьому вищий менеджмент часто втручається в процес аналізу, проведеного аналітиками.
"Конфлікт інтересів виникає на самих різних корпоративних рівнях - від початківця аналітика до генерального директора", - сказав він. Екс-глава агентства стверджує, що практика "залякування і утисків" експертів для отримання потрібної оцінки широко поширена в Moody's.
У 2008 році компанія опинилася в епіцентрі скандалу, пов'язаного із занадто завищеною оцінкою складних фінансових продуктів, заснованих на іпотечних кредитах, які здебільшого не мають реальної цінності. Високі рейтинги, що присвоюються цим продуктам, які носили назву забезпечених боргових зобов'язань (collateralised debt obligations), стимулювали банки, які уникають ризикових боргових паперів, купувати їх.
Економіст Джозеф Стігліц, слова якого також цитує газета, підтримує Херрінгтона, вважаючи, що "рейтингові агентства стали одними з головних винуватців кризи 2008-2009 років. Вони присвоювали паперам, рейтинг яких був на рівні "F", найвищі рейтинги ("А"). Банкам не вдалося б надути бульбашку без співучасті агентств".
Видання наводить витяг з електронного листа одного із співробітників іншого найбільшого агентства - Standard & Poor's, датованого 2006 роком, який пише колезі: "Будемо сподіватися, що ми достатньо розбагатіємо і не будемо тут працювати до того часу, як впаде цей картковий будиночок".
Коментуючи ініціативу комісії з цінних паперів і бірж щодо введення нового законодавства, що стосується рейтингових агентств, Херрінгтон заявив, що сумнівається в ефективності подібних заходів, які можуть лише посилити тиск керівництва організацій на рядових співробітників.
Агентство Moody's ніяк не прокоментувало заяви свого екс-президента, який пропрацював там 11 років і звільнився минулого року.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас