Moody's: Білорусії терміново необхідно 3-6 млрд дол., можливе подальше зниження рейтингів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's: Білорусії терміново необхідно 3-6 млрд дол., можливе подальше зниження рейтингів

Казна та Політика
250
Міжнародне рейтингове агентство Moody's оцінює потреби Білорусії в екстреному зовнішньому фінансуванні в II півріччі 2011 року в $3-6 млрд.
Як зазначається в коментарі агентства з приводу перспектив стійкості банківської системи Білорусії, такий же обсяг зовнішнього фінансування необхідний країні в 2012 році для покриття дефіциту платіжного балансу.
При цьому в разі відсутності необхідного зовнішнього фінансування і збереження існуючого адміністративного режиму курсоутворення агентство попереджає про можливість подальшого зниження рейтингу країни Білорусії з "B3" і переведення його на рівень "Саа".
Moody's у своєму прогнозі спирається на два найбільш вірогідні сценарії розвитку подій у Білорусі. Основний сценарій передбачає надходження до кінця цього року $3-6 млрд у формі зовнішніх запозичень (або коштів від приватизації) та лібералізацію режиму курсоутворення, яка дозволить учасникам ринку безперешкодно купувати інвалюту.
Джерелами зовнішніх позик для Білорусії Moody's називає кредит Антикризового фонду ЄврАзЕС на $3 млрд у 2011-2013 роках, звернення Мінська в Міжнародний валютний фонд (МВФ) по кредит на $3,5-8 млрд і надходження від приватизації.
При цьому сценарії експерти агентства очікують погіршення показників діяльності білоруських банків, але їхні рейтинги збережуться на рівні "В3", до якого вони були знижені в липні цього року, з "негативним" прогнозом.
Зокрема, Moody's прогнозує, що проблемні активи білоруських банків зростуть до 15% до кінця 2012 року з 3% в 2010 році. Експерти агентства також очікують зниження достатності власного капіталу банків до 4%, що істотно нижче нормативного рівня (8%). В кінці 2012 року буде потрібна рекапіталізація білоруських банків на суму, еквівалентну $1 млрд, що, на думку агентства, може відбутися за рахунок бюджету.
Песимістичний сценарій передбачає збереження дефіциту інвалюти через жорсткість валютного регулювання, недостатнє посилення монетарної політики з метою збереження внутрішнього попиту і неможливість залучення кредитів МВФ з політичних міркувань, поряд із затримкою у приватизації.
У цьому випадку експерти Moody's очікують замороження валютних депозитів у білоруських банках або їх адміністративну конверсію в рублеві кошти. За їхнім прогнозом, поглиблення проблем в банківському секторі прискориться, аж до збільшення частки проблемних активів до 20% наприкінці 2012 року, різкого зниження ліквідності і прибутковості банків. Наслідком буде зниження рейтингів білоруських банків до рівня "Саа", що відображає думку агентства про можливість дефолту.
Moody's присвоює рейтинги шести білоруським банкам - державним Беларусбанку, Белагропромбанку, Белінвестбанку, РФ БПС-банку, що належить Сбербанку, а також банку "Москва-Мінськ" (білоруська "дочка" Банку Москви) та приватному МТБанку. Сумарно на ці банки припадає близько 65% активів банківської системи Білорусії, що складається з 31 банку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас