Британські банки знайшли елегантний спосіб почистити баланси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британські банки знайшли елегантний спосіб почистити баланси

Казна та Політика
747
Падіння фондових ринків і небажання інвесторів купувати проблемні активи змусили британські банки шукати нові способи вирішення своїх проблем. Багато кредитних організацій активно переводять власні неліквідні інструменти на баланс пенсійних фондів. Така практика дозволяє не лише позбутися дефіциту в пенсійних фондах, а й чистить власні баланси банків.
Як стверджує The Financial Times (FT), поточна ринкова вартість трьох з чотирьох найбільших британських банків нижча, ніж їхні зобов'язання в рамках власних пенсійних фондів, Так, найбільший розрив тут належить Lloyds: при ринковій вартості приблизно 20 млрд фунтів зобов'язання компанії перед пенсіонерами становлять 27 млрд фунтів. В аналогічній ситуації також опинилися Barclays і Royal Bank of Scotland. Уникнути подібного зумів лише HSBC, чий обсяг зобов'язань перед пенсіонерами склав лише близько 20% від вартості компанії.
Варто зазначити, що сам по собі подібний стан речей не несе потенційної загрози стабільності банківського сектора. Набагато більшу проблему тут становить невідповідність обсягів активів фондів їх поточним і майбутнім зобов'язанням. "У Великобританії існує багато прикладів, коли зобов'язання юридичної особи перед пенсіонерами перевищують ринкову вартість компанії. Це можна сказати, приміром, про British Airways або телекомунікаційну BT. Найбільшу небезпеку, однак, становить не це співвідношення, а дефіцит самих фондів", - пояснив РБК daily аналітик EIU Джейсон Керейан.
Усвідомлюючи необхідність вирішувати проблему дефіцитів пенсійних фондів, найбільші британські банки поступово передають неліквідні фінансові інструменти, значаться у них на балансах, в управління фондам. Приміром, за останній час HSBC і Lloyds перевели у відповідні структури активи на суму 1,76 млрд і 1 млрд фунтів відповідно. Аналогічні плани, стверджує FT, також виношує і RBS.
Переведення активів з власного балансу в пенсійний фонд дозволяє банкам вбити двох зайців одним пострілом. Крім усунення дефіциту у фонді це суттєво зменшує витрати банків на створення резервів. "У найближчі кілька років банки будуть всіма силами скорочувати власні баланси. Це пов'язано з підвищенням вимог до власного капіталу організацій, особливо що стосується так званих "токсичних активів". Для пенсійних фондів таких вимог немає, тому передача цих інструментів є відмінним рішенням", - вважає Керейан. Враховуючи довгострокову спрямованість інвестицій пенсійних фондів, CDO та інше "сміття", яке поки ще не відновилося у вартості, можуть стати непоганим джерелом заробітку для фондів, адже вони отримують їх від банків за сильно дисконтованою ціною.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас