Нобелівські лауреати передрікають Європі та США тривалу кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нобелівські лауреати передрікають Європі та США тривалу кризу

Казна та Політика
1159
США і Європі загрожує багаторічне падіння економіки в порівнянні з країнами, що розвиваються, і винні в цьому виключно політики. Таку точку зору висловлюють економісти - нобелівські лауреати з різних країн, пише РБК daily. На думку деяких з них, зона євро взагалі може обвалитися.
Якщо уряди західних країн не приймуть відповідних заходів, їм доведеться ще багато років боротися зі стагнацією. Такий невтішний прогноз зробили 17 лауреатів Нобелівської премії з економіки, опитані виданням Die Welt. "Захід жив в останні десятиліття не за доходами і, таким чином, вже проковтнув частину свого майбутнього", - вважає професор Колумбійського університету Едмунд Фелпс, який отримав в 2006 році вищу нагороду за дослідження довгострокових ефектів економічної політики.
"Боргові проблеми руйнують західну систему", - сказав професор американського Інституту прогресивних дослідників Ерік Маскін (нагороджений в 2007 році). На його думку, бездіяльність політиків може призвести до багаторічних економічних проблем. Цю думку поділяє шотландський фахівець з політекономії Джеймс Міррліс (1996 рік): "Вірогідність, що західний світ опиниться в ще більш тривалій фазі стагнації, дуже висока". На думку американця Майрона Шоулза, який отримав в 1997 році премію за метод визначення вартості деривативів, Європа і США можуть повторити долю Японії, яка пережила "втрачене десятиліття".
Вчені зійшлися на думці, що Європі необхідна єдина фінансова політика, інакше євро загрожує крах. "Зона євро в довгостроковій перспективі виживе тільки в тому випадку, якщо національні особливості поступляться місцем централізованій бюджетній системі", - вважає Маскін. З ним згоден Шоулз, який вважає, що єдиний валютний простір з 17 самостійними фінансовими міністрами нежиттєздатний. Крім того, експерт вважає, що ЄЦБ повинен і далі знижувати процентні ставки і скуповувати держоблігації. Всі економісти закликали європейських політиків до якнайшвидших рішучих дій.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас