Антимонопольний комітет шукає змовників на ринку автогазу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антимонопольний комітет шукає змовників на ринку автогазу

Енергетика
361
Затримки із розмитненням скрапленого газу - не можуть бути підставою для підвищення ціни. Таке заявив у інтерв’ю каналу UBR виконувач обов'язків голови Антимонопольного комітету Рафаель Кузьмін. За його словами, зараз підзвітний йому орган досліджує ситуацію на ринку. Якщо змову таки доведуть, трейдерам загрожують штрафи - до 10% річного доходу.
За перший тиждень серпня ціни на скраплений газ зросли ще 30 копійок за літр. І в найбільших мережах сягнули 6 гривень 90 копійок, у середніх - на 10-15 менше. Подорожчання триває ще з минулого місяця. Нині вартість перевищує липневу на 17%. Аналітики пояснюють це нестачею продукту. Митники продовжують брати проби - для перевірки товару на підакцизність. Тим часом на внутрішньому ринку виробники реалізують пальне на аукціонах за рекордними розцінками.
"Газ по цене 11 тысяч 300 гривен за тонну, это рекордная цифра, которой вообще еще этот рынок не видел. Эта цена, которая уже закрывает привлекательность сжиженного газа, как дешевого энергоносителя по отношению к бензину. Это ставит вообще под вопрос развитие данного рынка", - повідомив телеканалу UBR експерт ринку нафтопродуктів Сергій Куюн.
Подорожчанням зацікавились у Антимонопольному комітеті. У відомстві не вважають аргументом для підвищення ціни нестачу імпорту, частка якого на ринку, за оцінками комітету, не більше ніж 20%.
"Зараз ми направили вимоги до великих учасників ринку, це Укрнафта, Укргазвидобування, Укртатнафта, Линнік, Лукойл-Одеський НПЗ. Хоча він не здійснює виробництво скрапленого газу, але є інформація, що він якимсь чином реалізує цей газ", - каже в.о. голови АМКУ Рафаель Кузьмін.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас