Еміграційна карта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Еміграційна карта

Фондовий ринок
902
Про те, що Сбербанк цікавиться активами в Польщі, розповіли кілька джерел з числа інвестбанкірів. "В даний час Сбербанк дивиться Millennium і Kredyt bank, виставлені на продаж", - говорить співрозмовник, знайомий із ситуацією. "Сбербанк вже досить давно заявляв про свій інтерес до польського ринку і в даний час цікавиться декількома гравцями, - додає інше джерело, близьке до консультантів по угоді.- Однак на Millennium, зокрема, є й інші претенденти". Переговори перебувають на початковому етапі, due dillegence банку Millennium ще не проводився, меморандум з пропозицією потенційним покупцям поки не розісланий.
За відомостями Комерсант-Україна, консультантами по операції з боку банку Millennium виступають Deutsche bank і Nomura. У Deutsche bank відмовилися від коментарів, у Nomura і Сбербанку не відповіли на офіційний запит. Джерело в Сбербанку підтвердило інтерес до польських активів.
Bank Millennium - польський дочірній банк найбільшого приватного банку Португалії, Banco Comercial Portugues SA (володіє 65,5%). На 1 січня банк займав 6-е місце за активами (15 млрд євро). За підсумками 2010 року банк Millennium отримав 78 млн євро чистого прибутку. Kredyt bank є польської "дочкою" бельгійської KBC Group (володіє 80% акцій). На 1 січня банк займав 7-е місце за активами в країні (10 млрд євро). У 2010 році Kredyt bank отримав 168,7 млн євро.
Обидва польські банки виставлені на продаж через зміну політики присутності на зарубіжних ринках їх власників. Португальська Banco Comercial продає польську "дочку" Millennium під тиском вимог Центробанку Португалії щодо збільшення капіталу. Бельгійська KBC, продаючи Kredyt bank, продовжує скорочувати присутність у Східній Європі через отримання 7 млрд євро держдопомоги у розпал кризи. Російська "дочка" KBC - Абсолют-банк - також виставлена на продаж.
Міжнародна експансія Сбербанку передбачена його стратегією. Герман Греф заявляв, що прибуток банку має бути спрямований на придбання нових активів для розширення присутності держбанку як на локальному, так і на міжнародному ринках. Торік рекордний прибуток Сбербанку склав 181,6 млрд руб. за МСФЗ, прогноз на цей рік - 270 млрд руб. Цього року Сбербанк повинен завершити інтеграцію купленої ІК "Трійка Діалог" і вийти на ринок експрес-кредитування в альянсі з Cetelem, що є структурою французького BNP Pariba. Вихід на декілька ринків Східної Європи Сбербанк отримає при купівлі 100% акцій Volksbank International (VBI). Про інтерес до ринку Польщі та Туреччини Герман Греф офіційно заявляв влітку.
Торік Сбербанк називали одним з претендентів на польський Bank Zachodni WBK (на початок року був п'ятим з активами в 17,7 млрд євро), але у вересні 2010 року цей актив придбав іспанський Santander за $5,6 млрд.
За словами заступника директора департаменту аудиту ФБК Романа Кенігсберга, відмовляючись від купівлі Bank Zachodni, Сбербанк показав, що "не готовий купувати будь-який актив за будь-яку ціну". Польська економіка непогано пройшла кризу, а населення країни широко охоплене банківськими послугами, констатує гендиректор Національного рейтингового агентства Віктор Четвериков. "Польща є локальним фінансовим центром у Східній Європі, і намір Сбербанку вийти на фінансовий ринок є досить розумним", - вказує старший партнер компанії "Третій Рим" Євген Коган.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас