Китай заплатить за газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай заплатить за газ

Енергетика
802
Вчора міністерство фінансів Китаю повідомило, що китайська влада вводить податкові пільги для енергокомпаній, що імпортують газ в республіку - як трубопровідний, так і скраплений. За даними міністерства, такі компанії зможуть претендувати, зокрема, на відшкодування ПДВ, сплаченого за імпортний газ, якщо його вартість буде перевищувати внутрішні ціни на газ в Китаї. Дія пільг триватиме до 2020 року, на них в першу чергу зможуть претендувати імпортери газу по газопроводу Центральна Азія-Китай (проходить з Туркменії в Узбекистан, Казахстан і далі в Китай, будувався за участю держкорпорації CNPC), а також оператори СПГ-терміналів у Шанхаї, провінціях Фуцзянь і Гуандун (CNOOC). Введення податкових пільг на імпорт газу пояснюється бажанням Китаю наростити споживання газу як більш екологічного палива, а також компенсувати збитки імпортерів газу. За даними Reuters, PetroChina, наприклад, втрачає сьогодні $130 на кожній імпортованої тисячі кубометрів газу. Частка газу в енергобалансі Китаю також мала - не більше 4% (споживання в 2010 році - 109 млрд кубометрів, дані BP).
Ця ініціатива китайської влади може означати, що в російського "Газпрому" з'являється додатковий аргумент у переговорах з Китаєм про постачання республіці газу, відзначає аналітик "Трійки Діалог" Валерій Нестеров. Переговори про це йдуть вже близько десяти років, але сторони не можуть домовитися про ціну газу: "Газпром" хотів би продавати його Китаю за європейською ціною (у середньому $400 за тисячу кубометрів, прогноз монополії на 2011 рік), але Китай, який купує газ в Туркменії вдвічі дешевше, на це не погоджується. Тепер же мова йде про фактичну дотацію газового імпорту в Китай, що відкриває "Газпрому" додаткові можливості для торгу, каже Нестеров.
Енергокомпанії Китаю лобіювали податкові пільги на імпорт газу ще з 2009 року, але досі їхні спроби були безуспішними. Проте цього року Китай має намір втричі збільшити імпорт газу з Туркменії - з 5 млрд кубометрів в 2010 році до 15 млрд кубометрів у нинішньому. Крім того, в липні рекордно - до 1,8 млн т - республіка наростила імпорт СПГ із запуском нового регазифікаційного терміналу в Цзянсу. В цілому споживання газу в Китаї в 2011 році зросте до 125 млрд кубометрів.
Втім, впевнено говорити про те, що ініціатива китайської влади якось вплине на переговори Китаю і "Газпрому", навряд чи варто, каже Михайло Корчемкін з East European Gas Analysis. Дві третини своєї потреби в газі Китай покриває за рахунок власного видобутку (близько 100 млрд кубометрів), а решта напевно буде як і раніше закриватися середньоазіатським імпортом - за прогнозами Валерія Нестерова, за два роки він зросте до 20 млрд кубометрів. Ініціатива китайської влади продиктована передусім бажанням компенсувати збитки національних енергокомпаній, відзначає Корчемкін. Враховуючи, що "Газпром" розраховує поставляти в Китай газ за європейською ціною, підсумовує він, купувати його у монополії китайській стороні тим більше немає сенсу.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас