ЄЦБ викупив держоблігацій країн-членів ЄС на 14,3 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ викупив держоблігацій країн-членів ЄС на 14,3 млрд євро

Казна та Політика
277
Європейський центробанк витратив минулого тижня 14,3 млрд євро (20,6 млрд дол.) на купівлю держоблігацій країн-членів ЄС. Відповідну інформацію поширила вчора прес-служба ЄЦБ, зазначивши, що це було спрямовано на підтримку стабільності держав зони євро, відзначає Associated Press.
Тижнем раніше Центробанк викупив папери на суму 32 млрд дол. Таким чином, за два тижні волатильності і нервозності світових ринків ЄЦБ довелося витратити на викуп держоблігацій понад 50 млрд дол.
Вперше ЄЦБ вдався до програми викупу держоблігацій в травні 2010 р., коли на допомогу Греції було витрачено 16,5 млрд євро.
У результаті превентивних дій ЄЦБ високі відсоткові ставки за держоблігаціями Італії та Іспанії знизилися. Однак, на думку експертів, банку доведеться продовжувати активні дії на ринку облігацій протягом ще декількох тижнів.
Раніше в ЄЦБ відбулась нарада про необхідність викупу державних боргових паперів Італії. Як повідомили джерела, банк готовий провести значні інтервенції на ринках, щоб запобігти поглибленню кризи в єврозоні.
Відзначимо, 21 серпня ц.р. канцлер ФРН Ангела Меркель висловилася проти введення єврооблігацій, однак не відкинула можливість подібного кроку в майбутньому. "Вихід із сьогоднішньої кризи за допомогою євробондів неможливий. Поява загальноєвропейських облігацій зараз - неправильний шлях", - сказала вона.
На думку канцлера, всі європейські країни повинні прагнути до підвищення конкурентоспроможності. Крім того, Меркель зазначила, що єврогрупі необхідно ще тісніше співпрацювати в сфері фінансово-економічної політики.
Раніше, 19 серпня ц.р. представники Європейської комісії (ЄК) заявили, що ЄК продовжує вивчати питання про доцільність випуску облігацій єврозони.
Варто зазначити, що в Європі поки немає єдності в думках щодо випуску облігацій зони євро, який багато аналітиків вважають дієвим виходом з боргової кризи, що охопила регіон. Країни Єврозони, які вже випробували на собі тиск держборгу, також виступають за випуск спільних облігацій. Так, в Італії вважають, що таке рішення зніме напруженість на фінансових ринках і допоможе відновити довіру інвесторів.
У той же час, лідери провідних економік ЄС - Франції та Німеччини не підтримують ідею випуску облігацій. Відсутність у них ентузіазму щодо цієї ініціативи пояснюється тим, що в разі подібної емісії, фінансове навантаження на країни з сильною економікою різко збільшиться. В даний час Берлін і так виступає головним донором периферійних країн ЄС, які стоять на межі банкрутства.
Випуск єдиних облігацій - це створення системи фінансових трансфертів, коли багаті країни єврозони будуть субсидіювати бідніші.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас