Стандартна угода — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стандартна угода

Казна та Політика
610
Мінімальна заробітна плата в наступному році збільшиться на 12,9%, до 1134 грн, тоді як інфляція очікується на рівні 7,9%, заявили вчора в Міністерстві соціальної політики. Це закріплено протоколом "Про визначення розміру прожиткового мінімуму (ПМ), мінімальної зарплати (МЗ) і посадового окладу співробітника I тарифного розряду єдиної тарифної сітки на 2012 рік", підписаним Міністерством і федераціями роботодавців та профспілок.
Представники профспілок залишилися незадоволені цим результатом, повного узгодження вдалося досягти чиновникам і роботодавцям. Вони рекомендували уряду затвердити в держбюджеті середньорічне зростання ПМ та МЗ до 1098 грн.
Варто зазначити, що з 1 грудня поточного року МОЗ підвищується з 960 до 1004 грн. Вже з 1 січня мінімальний стандарт буде піднятий до 1073 грн, а до грудня в результаті ще чотирьох підвищень збільшиться на 61 грн. Загалом зарплата до кінця року зросте на 130 грн. Мінімальний оклад працівника бюджетної сфери в середньому за рік збільшиться до 799 грн (див. таблицю).
Погоджений розмір соцстандартів виявився нижчим, ніж раніше пропонував уряд в держпрограмі економічного і соціального розвитку на наступний рік, представленій в липні першим віце-прем'єром-міністром економрозвитку і торгівлі Андрієм Клюєвим.
Передбачався середньорічне зростання мінімальної зарплати на 19,4%, до 1150 грн. Проте в процесі переговорів з соціальними партнерами було запропоновано зниження темпів зростання МЗ. Якщо амбітний варіант так само передбачав зростання МОЗ до 1150 грн, то консервативний - до 1049 грн (пізніше в міністерстві говорили про 1051 грн).
Як відзначило джерело в Мінсоцполітики, зупинившись на середньому показнику, в бюджеті необхідно буде передбачити 8,8 млрд грн додатково до 18,1 млрд грн, необхідних при консервативному варіанті. "Витрати тільки на зарплати бюджетникам додатково збільшуються на 6,6 млрд грн. Плюс сума пенсійних виплат, які ростуть разом із збільшенням прожиткового мінімуму, різні доплати до пенсій, держдопомога, наприклад малозабезпеченим", - уточнив співрозмовник. Таким чином, не підвищуючи соцстандарти до раніше анонсованого рівня 1150 грн, уряд заощадить понад 8 млрд грн. "Ми прораховували всі можливості, але допрацювавши доходи, зрозуміли, що бюджет їх не потягне", - резюмував чиновник.
З цим не погодилися у Федерації профспілок (ФПУ). Її представники підписали протокол із зауваженнями. Зокрема, запропонували максимально скоротити бюджетні витрати на фінансування Євро-2012 і виплати за зовнішніми зобов'язаннями; МОЗ повинна перевищувати фактичний розмір ПМ (згідно з червневимм цінами, ПМ для працездатних становить 1370 грн), а її відношення до середньої зарплати повинно бути не менше 40%.
"Ми не погодилися з цим неподобством, це штучне заниження мінімальної зарплати. Хоча підвищення вигідне уряду. З кожної гривні половина повертається в бюджет у вигляді податків - з зарплати, в магазинах це ПДВ, акциз", - говорить в. о. голови Федерації профспілок Сергій Кондрюк. За словами одного з учасників переговорного процесу, якби пропозиції профспілок були враховані і МОЗ була підвищена до 1545 грн, витрати бюджету збільшилися б на 160 млрд грн. Співрозмовник у міністерстві говорить, що можлива лише невелика корекція затверджених цифр.
Крім того, як розповів директор департаменту соцстрахування Федерації роботодавців Юрій Кузовий, вчора також були визначені попередні соцпараметри на середньострокову перспективу - до 2015 року. Так, в 2013 році при очікуваній інфляції урядом у 5,9% середньорічний показник ПМ для працездатних та МОЗ складе 1169 грн, а в 2014 році при 5-процентній інфляції показники досягнуть 1229 грн.
"Перспективи другої хвилі кризи досить високі, тому робити оптимістичні прогнози поки немає підстав. Тим більше що останні тенденції в металургійній галузі говорять про те, що зростання немає, і перспектив, що воно буде, теж немає. І хоча Україна не тільки одним металом живе, в інших галузях ситуація аналогічна", - говорить Кузовий.
Певну стриманість уряду щодо збільшення соцстандартів в 2012 році експерти також пояснюють економією бюджетних коштів напередодні кризи. "Зараз в Мінекономрозвитку розробляють програму заходів, спрямованих на запобігання впливу чергової світової кризи. Тому всі ресурси, мабуть, треба кинути на те, щоб піднімати реальний сектор, стабілізувати банківську систему", - вважає завідувач відділом соцполітики Національного інституту стратегічних досліджень Ольга Піщуліна.
Старший економіст центру "CASE-Україна" Володимир Дубровський додає, що в нинішніх умовах нестабільності дійсно необхідний більш консервативний варіант. "Зараз є велика невизначеність, тому що такої кризи не було ніколи, адже вперше за історію США знижено рейтинг цієї країни. А будь-які коливання світової економіки відбиваються і на Україні. Тому краще не брати підвищених зобов'язань, і якщо все буде добре, то уряду ніхто не завадить направити додаткові кошти на збільшення соцстандартів", - вважає Дубровський.
Прогноз зростання соціальних стандартів в 2012 році, грн.
Джерело: Мінсоцполітики
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас