Експерт: Споживчі настрої українців продовжать погіршуватися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Споживчі настрої українців продовжать погіршуватися

Казна та Політика
970
Індекс споживчих настроїв українців, на думку Миколи Івченка, керівника інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні, продовжить знижуватися на тлі сповільнення зростання доходів і світової економіки.
Про це свідчить мінімальне за останні два роки значення випереджального індексу, який розраховується як різниця між оцінкою поточного матеріального стану населення та оцінкою розвитку економіки в майбутньому. Це, як правило, відбувається перед початком економічного спаду і погіршення споживчих настроїв.
Індекс споживчих настроїв в Україні в липні знизився на 2,5 пункту до 73,6 пункту. Саме значне погіршення даного показника відбулося в Києві, а також у західній частині країни, невеликих містах та селах.
Зниження індексу споживчих настроїв у столиці стає зрозумілим, оскільки на Київ припадає істотна частка роздрібного товарообороту країни - близько 13,1%, і населення швидше реагує на зміну у світовій економічній кон'юнктурі. Вперше за останні чотири місяці знизилася оцінка поточного матеріального стану населення - на 2,3 пункту до 72,6 пункту.
Основною причиною цього, ймовірно, стало скорочення в останні кілька місяців темпів зростання номінальних і реальних доходів населення. Другий місяць поспіль погіршуються оцінки майбутнього стану економіки.
Так, індекс економічних очікувань у липні знизився на 2,6 пункту до 74,3 пункту. Занепокоєння у другій половині липня з приводу можливого дефолту США, поширення боргової кризи на Італію та Іспанію, сповільнення світової економіки збільшили побоювання населення щодо наслідків для України, і погіршили оцінки майбутнього матеріального стану.
"Проте, в липні покращилися оцінки інфляційного тиску та стану ринку праці. Так, індекс інфляційних очікувань у липні знизився на 5,8 пункту до 181,2 пункту проти зниження в червні на 3,3 пункту. Це було зумовлено зафіксованою в минулому місяці дефляцією на тлі сезонного здешевлення фруктів і овочів - на 3,7% і 32,6% відповідно, а також бензину - на 0,2%", - відзначає Микола Івченко. Індекс очікування динаміки безробіття в липні знизився на 4 пункту до 132,4 пункту.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас