Нацбанк утримує межу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк утримує межу

Валюта
1929
Нацбанк не готовий допускати значні коливання валютного курсу гривні через високу волатильність світових ринків. Регулятор сподівається на надходження експортної виручки в країну і планує збільшувати свої резерви. Експерти відзначають, що підстав для різких коливань курсу гривні немає, незважаючи на падіння цін на метал, що становить більше третини експорту, і чекають отримання чергового траншу МВФ.
Перший заступник глави НБУ Юрій Колобов заявив, що регулятор не має наміру найближчим часом допускати девальвацію або ревальвацію гривні. "У нас зараз не та ситуація, щоб допускати якусь серйозну гнучкість курсу, - пояснив він.- На світових ринках велика волатильність, а фінансова грамотність населення, на жаль, поки слабка. Тому наше завдання - згладжувати всі шоки, уникати різких коливань, щоб населення відчувало себе спокійно".
З цієї причини в поточному році не очікується розширення валютного коридору. "Коли еволюційним шляхом різниця між купівлею і продажем валюти в обмінних кіосках досягне 10% - як у західних країнах - тоді ми зможемо спокійно допускати середньорічні коливання курсу більше ніж на 2%, і це не буде створювати шок для населення і бізнесменів", - пообіцяв чиновник НБУ.
Останній раз курсовий коридор публікувався в основах грошово-кредитної політики на 2007 рік - 4,95-5,25 грн, різниця 6%. Після ревальвації гривні навесні-влітку 2008 року рада НБУ вилучила з документа прогноз курсу. А документ на 2011 рік прийнято не було, тому що рада НБУ не збиралася з березня минулого року. За словами Колобова, Нацбанк прагне до збільшення резервів за рахунок викупу зайвої пропозиції валюти на міжбанку. "У нашого банку одна з найконсервативніших моделей формування резервів, у нас немає паперів Італії, Іспанії, Португалії та Греції", - підкреслив він. З початку року резерви НБУ збільшилися на 10,9% - до $38 млрд, тоді як позитивне сальдо інтервенцій склало лише $354 млн. Варто зазначити, що за січень-травень НБУ скупив на ринку $1,696 млрд, але вже влітку центробанк в основному продавав валюту.
Протягом останнього місяця євро на світовому ринку стрибає в межах $1,39-1,44, тоді як долар рекордно зміцнився до японської ієни і швейцарського франка. Світова нестабільність призвела до подорожчання в Україні на початку серпня долара до 8,01 грн/$, після чого він стабілізувався на рівні 8 грн. Серйозних коливань зазнав російський рубль: з 2,9 грн за 10 рублів на 1 серпня до 2,66 грн до 9 серпня і знову до 2,92 грн - до 12 серпня. Експерти відзначають, що валютна нестабільність формує девальваційні очікування населення, які почасти обґрунтовані. 33,7% експортної виручки забезпечують металурги. "Вже відбулося незначне просідання цін - на 1-2%,-говорить аналітик ІК Eavex Capital Іван Дзвінка.- Але ціна на метал реагує на події у світовій економіці з лагом в 1-2 місяці. Очевидно, буде просідання ще на 5-10 %, а якщо все-таки почнеться рецесія, то і більш ніж на 20%".
Однак цей фактор не призведе до відчутного зниження загального обсягу валютних надходжень в країну, вважають фінансисти. "Починається сезон активного продажу хімічної та аграрної продукції, виручка від якої значно перекриє недонадходження від продажу металу, - вважає член правління Промінвестбанку Владислав Кравець.- Крім того, уряд швидше за все домовиться з МВФ про наступний транш. Тому в цілому валютних 'гойдалок' цієї осені ми не очікуємо".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас