Обаму можуть через суд примусити скасувати поправку Джексона - Веніка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обаму можуть через суд примусити скасувати поправку Джексона - Веніка

Казна та Політика
1408
Міністерство юстиції США (DOJ) не спростовує можливість скасування поправки Джексона - Веніка стосовно Росії без рішення конгресу, заявив у четвер РИА Новости один з ініціаторів судового позову до президента США Барака Обами Едуард Лозанський.
Позивачі - двоє громадян США - Лозанський, який очолює Американський Університет у Москві, і Ентоні Салвіа, який представляє Американський Університет в Україні, - в квітні подали позов до федерального окружного суду Вашингтона, вимагаючи від президента США використовувати своє конституційне право виключити Росію зі списку країн, що підпадають під торговельні обмеження згідно з поправкою Джексона - Веніка, прийнятою в 1974 році при президенті Генрі Форді.
"Після уважного вивчення відповіді адвокатів Обами від 8 серпня наші адвокати визначили, що Міністерство юстиції США не спростовує можливість скасування поправки Джексона - Веніка стосовно Росії без рішення конгресу", - сказав Лозанський. На його думку, процес за позовом до Обами може початися цієї осені, хоча департамент юстиції, що представляє інтереси президента США, в серпні попросив суд відхилити позов через недостатнє мотивування. Лозанський повідомив, що додав нові документи і аргументи на користь позиції позивачів.
"Ніде в своїй відповіді суду адвокати Обами не стверджують, що для припинення дії поправки Джексона - Веніка стосовно Росії потрібна резолюція конгресу. Вони лише вказували, що в минулому скасування дії цієї поправки до деяких країн, таких як, наприклад, Україна або Киргизстан, відбувалося після рішення конгресу. У той же час ніде в своїй заяві адвокати Обами не стверджували, що закон вимагає такого рішення", - заявив Лозанський.
Позивачі зазначають, що застосування поправки до Росії суперечить самій її суті - в країні, правонаступниці СРСР, вже давно немає обмежень на імміграцію і створена ринкова економіка, і президент США Обама має законодавче право поставити крапку в історії часів "холодної війни"
"Небажання трьох президентів США - Клінтона, Буша і Обами - використовувати своє право виключити Росію зі списку країн, що підпадають під застосування закону Джексона - Веніка, у той час як всі вони публічно заявляли про бажаність такого акту, але неможливість без рішення конгресу є ніщо інше, як спроба перекладення відповідальності на інших", - йдеться в позовній заяві.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас