Європейський експерт: Суддя Кірєєв перебуває на випробувальному терміні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейський експерт: Суддя Кірєєв перебуває на випробувальному терміні

Кримінал
1338
Данський експерт Мікаель Лінгбо побачив численні порушення в розслідуванні та судовому розгляді справи проти колишнього прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко.
Як пише Frankfurter Allgemeine Zeitung, Лінгбо сумнівається в незалежності суддів, які розглядають справи проти лідерів опозиції.
За його словами, після судової реформи, ініційованої президентом України Віктором Януковичем, Генеральна прокуратура, в якій домінують люди президента, має можливість за бажанням чинити тиск на суддів. Генеральний прокурор і двоє його заступників входять до складу Вищої ради юстиції і таким чином можуть звільняти суддів або притягати їх до дисциплінарної відповідальності, повідомляє офіційний сайт Тимошенко.
Лінгбо також підкреслив, що це стосується молодого судді Печерського райсуду Києва Родіона Кірєєва, який веде справу Тимошенко, оскільки він все ще перебуває на передбаченому в Україні п'ятирічному випробувальному терміні, і тому парламент (в якому також переважають прихильники Януковича) все ще може його звільнити.
В цілому, експерт констатував, що процеси проти українських опозиційних політиків ведуться "молодими, недосвідченими і вразливими" суддями, що викликає питання про можливі маніпуляції з довільним комп'ютеризованим розподілом справ між суддями.
У будь-якому випадку, як зазначає експерт, на себе звертає увагу той факт, що молодий суддя Кірєєв був переведений до Києва указом Януковича тільки в квітні цього року, і що Печерський районний суд Києва, в якому розглядається справа Тимошенко, не захотів надати записи про розподіл її справи саме Кірєєву. Все це, як вважає Лінгбо, викликає підозри, що "процедура довільного комп'ютеризованого розподілу" справ у разі процесів проти українських опозиційних політиків не "була дотримана".
Мікаель Лінгбо працював у Данії прокурором, очолював регіональну поліцію, був заступником голови служби безпеки. Він також працював від ЄС в Албанії, Судані, Іраку та Південній Африці.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас