Чи міг Київ виграти у газовій війні з Росією у 2009 році? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи міг Київ виграти у газовій війні з Росією у 2009 році?

Енергетика
430
Київ мав козирі у переговорах із Москвою дворічної давності. Адже наприкінці 2008-го у підземних сховищах країни було в запасі 24 мільярди кубометрів блакитного палива. Засвідчив Віктор Ющенко. Але попередній президент дещо прикрасив ситуацію, кажуть експерти. Під час газової війни 2009-го українська ГТС працювала в експериментальному режимі.
Пропозиції Газпрому в грудні 2008-го щодо ціни на паливо 250 доларів за тисячу кубометрів і ставки на транзит на рівні 1,7 доларів - були прийнятні, вважає тодішній президент Віктор Ющенко. Найбільшу недалекоглядність виявила Тимошенко, коли відмовилася від реекспорту. Хоча офіційно Україна ніколи не перепродувала російського блакитного палива.
"Украина, что на тот момент, что сейчас, остается энергодефицитной страной, то есть, избытка газа у нас на сегодняшний день нет. То есть, можно было говорить о том, что договоренности, когда Украина будет закупать объем транзитного газа на своей восточной границе и продавать на западной, то есть стать участником поставок газа – тогда да. Но я думаю, что все-таки об этом речи не шло", - розповів телеканалу UBR Валентин Землянський, прес-секретар НАК "Нафтогаз України" (2008-2010 рр.).
Без російського ресурсу Україна змогла б протриматись до травня 2009-го, вважає Віктор Ющенко. Адже мала запаси 24 мільярди кубів у підземних сховищах. Однак фахівці називають цю заяву перебільшенням. У холодний період ми споживаємо близько восьми мільярдів кубометрів блакитного палива на місяць. А тієї зими вперше за всю історію роботи української ГТС газ із підземних сховищ на Західному кордоні качали на Схід країни.
"Нам абсолютно вистачало потужностей, щоб викачувати газ із підземних сховищ. Але дожимати цей газ у магістральних газопроводах на 1200 кілометрів на схід просто немає потужностей. Це був унікальний експеримент. Другу у світі за потужністю газотранспортну систему розвернули у реверсному режимі. Це був дійсно експеримент, ніхто не знав, чим це скінчиться", - Інна Коваль, прес-секретар ДК "Укртрансгаз" (2007-2009 рр.).
Уже після двох тижнів роботи ГТС у реверсі, в магістральних трубах на Сході почав знижуватись тиск. Затягування конфлікту з Росією загрожувало руйнацією всієї газотранспортної системи. А це вже було невигідно ні Росії, ні Україні.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас