ФРС намагається захистити США від проблем Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС намагається захистити США від проблем Європи

Казна та Політика
638
Американські регулятори побоюються, що європейська боргова криза може перекинутися на банківську систему США, повідомляє The Wall Street Journal. У зв'язку з цим вони стали пильніше стежити за станом американських філій найбільших банків Європи, повідомили виданню джерела, знайомі з питанням.
Федеральний резервний банк Нью-Йорка, який займається наглядом за американськими операціями багатьох найбільших європейських банків, останнім часом провів низку зустрічей з банкірами, щоб оцінити вразливі місця європейських банків у разі нового витка фінансової кризи. ФРС вимагає від банків надати детальну інформацію, чи є у них можливість гарантованого залучення коштів, необхідних для поточної діяльності в США, а в деяких випадках вимагає вдосконалити структуру американських філій, говорять джерела. Чиновники в Нью-Йорку "дуже стурбовані" станом європейських банків, які стикаються з труднощами фінансування в США, визнав топ-менеджер одного з великих європейських банків, який брав участь у цих зустрічах.
Регулятори хочуть уникнути повторення фінансової кризи 2008 р., коли забуксувала світова фінансова система. Цього разу головний предмет занепокоєння - європейська боргова криза, яка може в кінцевому підсумку призвести до того, що європейські банки не зможуть забезпечити кредити та виконати інші фінансові зобов'язання в США. Багато європейських банків, такі як французький Societe Generale, німецький Deutsche Bank, італійський UniCredit, ведуть активну діяльність в США і фінансують її цілком за рахунок позикових коштів. Правда, це не означає, що регулятори цікавляться саме цими банками, відзначає WSJ.
У іноземних банків, у яких недостатньо сильні мережі відділень в США, є різні можливості фінансування своєї діяльності в країні. Вони можуть залучати кошти з інвестиційних фондів, запозичувати їх у центробанків або комерційних банків або обмінювати свої національні валюти, в даному випадку євро, на долари на валютних ринках. Правда, у кризу більшість цих варіантів можуть виявитися недоступними. До недавнього часу це не було особливою проблемою багато в чому завдяки політиці кількісного пом'якшення ФРС: великі обсяги доларів циркулювали всередині фінансової системи, більша частина з них осідала в міжнародних банках, свідчать дані регулятора. Але нещодавно чиновники ФРС насторожилися і провели зустрічі з керівниками американських операцій найбільших банків Європи, щоб обговорити справи з їх фінансуванням, повідомили джерела. ФРС також контактує з регуляторами в європейських країнах, в яких розташовуються штаб-квартири цих банків.
ФРС також координує свої дії з нагляду за фінансовим станом іноземних банків з фінансовим контролером штату Нью-Йорк Бенджаміном Лавскі. Регулятор штату стежить за діяльністю багатьох європейських банків, у разі необхідності він може наказати їм збільшити обсяги фондів у США. Адміністрація Лавскі отримує практично щоденні зведення з нью-йоркських офісів європейських банків про стан їхніх справ.
Регулятори США побоюються, що європейські банки можуть почати активно виводити гроші із своїх американських філій у випадку серйозних проблем у них на батьківщині, кажуть джерела. Останнім часом влада посилила тиск на європейців, вимагаючи від них реформувати їх американські підрозділи в самофінансовані організації, які будуть краще захищені від проблем своїх батьківських компаній.
WSJ вже угледіла перші ознаки того, що європейські банки в США почали стикатися із залученням доларового фінансування. Так, у середу неназваний європейський банк позичив на тиждень $500 млн у ЄЦБ, причому за ставкою вище звичайної для Європи. Це перший подібний випадок з 23 лютого 2011 р.
Така пильна увага до фондів європейських банків у США пояснюється зростаючими тривогами з приводу того, чи зможуть вони в найближчі роки рефінансувати європейські боргові зобов'язання. Інвестори, насторожені обсягами боргів проблемних європейських країн у портфелях банків, починають обходити цей сектор стороною. І хоча найбільші європейські банки вже гарантували 90% фінансування на 2011 р., їм все ще необхідно залучити близько 80 млрд євро до кінця року, свідчать дані Morgan Stanley.
Особливо засмучує регуляторів і банкірів раптовість зміни можливостей залучення коштів. Цієї весни іноземні банки змогли забезпечити гарні грошові "подушки безпеки" багато в чому завдяки QE2, яка влила багато грошей в банківську систему США, після чого була завершена в червні 2011 р. У липні 2010 р., за даними ФРС, резерви неамериканських банків з урахуванням виплати відсотків налічували $418,7 млрд. До 13 липня 2011 р. обсяги зросли до $900 млрд. Серед головних драйверів цієї тенденції були й деякі найбільші європейський банки. На 30 червня 2010 р., наприклад, у Societe Generale на рахунках в нью-йоркському відділенні було $55 млн. Через рік резерви зросли до $24,6 млрд. У Deutsche Bank резерви в США виросли до $66,8 млрд з $178 млн.
Але в останні тижні обсяги резервів американських підрозділів іноземних банків почали танути. За даними на 3 серпня, загальні резерви іноземних фінансових інститутів у США скоротилися до $758 млрд. Це на 16% менше, ніж три тижні тому, хоча як і раніше набагато більше від показників початку року. "Останні дані ФРС, можливо, натякають нам, що іноземним банкам знову потрібні долари, або що інституційні інвестори почали з побоюванням ставитися до кредитів іноземних банків", - говорить Джордж Гонкалвес, стратег з Nomura Securities.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас