ВВП намолотили вручну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВВП намолотили вручну

Аграрний ринок
1130
У Національному банку прогнозують перевищення бюджетних орієнтирів зростання ВВП завдяки гарному врожаю. Експерти нагадують, що заслуги влади тут немає. Винуватці торжества - наші селяни, зростання експорту і внутрішнє споживання.
Керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький оприлюднив інформацію, згідно з якою економіка України в першому стартовому місяці другого півріччя зросла сильніше, ніж за перші шість місяців поточного року. За підсумками липня зростання ВВП прискорилося, за попередніми даними, на 0,3-0,5 п.п. "Кумулятивна динаміка в промисловості та на транспорті за підсумками липня залишилася на рівні першого півріччя, а невелике сповільнення в роздрібній торгівлі (на 0,3 п.п.) і будівництві (на 0,9 п.п.) було з лишком перекрито буквально вибуховим зростанням у сільському господарстві (з 3,2% до 9,1%)", - захоплено констатував радник голови НБУ. І наголосив, що така оцінка динаміки ВВП є попередньою, оскільки поки відсутня надійна інформація про галузі, які створюють більше третини ВВП: оптової торгівлі, динаміку чистого експорту і чисті податки (останні особливо волатильні в умовах податкової трансформації).
Крім того, зазначив чиновник, судячи із ситуації на валютному ринку і припливу валюти в липні, можна розраховувати на значне зменшення дефіциту поточного рахунку і чекати динаміку чистого експорту, близьку до рівноважної або з невеликим негативним сальдо.
На думку ж опитаних експертів, ситуація не настільки оптимістична, як розповідає держчиновник. Більшість з них погоджуються, що основним драйвером зростання ВВП в минулому місяці був аграрний сектор. Разом з тим, зростання в сільському господарстві навряд чи зможе компенсувати очікуване падіння попиту на вітчизняний експорт внаслідок погіршення зовнішньоекономічної кон'юнктури.
За словами виконавчого директора Міжнародного фонду Блейзера Олега Устенка, вже восени Україну чекає низка серйозних випробувань - внаслідок турбулентності на світових ринках і очікуваного економічного "стиснення", колосально постраждає український експорт. "У країнах - основних економічних партнеріах України - очікується істотне економічне сповільнення, що неодмінно позначиться на українському експорті, хай і з певним лагом у часі", - пояснює аналітик. Крім того, варто очікувати зменшення обсягу іноземних інвестицій, що також позначиться на зростанні ВВП. "Не уявляю, як зростання в агросекторі може нівелювати негативну зовнішньоекономічну кон'юнктуру", - дивується експерт.
Погоджується з колегою і старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, додаючи, що зазвичай динаміка номінального ВВП у третьому кварталі більш значна в порівнянні з другим. Традиційно - за рахунок аграрного сектора. А таке разюче зростання в червні почасти пояснюється низькою базою порівняння (через низький урожай минулого року).
Проте, враховуючи, що врожай цього року буде хороший не тільки в Україні, то й розраховувати на високі ціни на агропродукцію не доводиться. Відповідно, не варто очікувати істотного припливу валюти за рахунок експорту. "Я б не рекомендував уряду нарощувати видаткову частину держбюджету, спираючись лише на позитивну липневу статистику щодо ВВП", - застерігає експерт.
Президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер нагадує, що зовсім не варто забувати про вплив на успіхи в аграрному секторі природного фактора. Що автоматично виключає будь-які заслуги уряду.
У будь-якому разі, зростання ВВП в межах 4-5% є дуже низьким показником для посткризової економіки, яка пережила драматичне падіння. При цьому оптимальним має бути зростання на рівні 20% в рік. Але найсумніше те, що відбувається, по суті, екстенсивне зростання на тлі відсутності структурних змін в економіці. "Нема падіння ВВП - це вже добре. Але інших приводів для оптимізму я не бачу", - підкреслив у бесіді з "і" пан Пасхавер.
Разом з тим, як вважає аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Анастасія Головач, приводи для стриманого оптимізму все-таки є. За запевненням співрозмовника, зростання в сільському господарстві стало важливим, але не основним фактором зростання ВВП. Головну роль зіграло зростання внутрішнього попиту. Так, наприклад, роздрібні продажі в липні зросли на 14,7% в річному численні. Другий фактор - зростання капітальних інвестицій (за перше півріччя вони зросли на 15,9% і, найімовірніше, їх зростання продовжилося в липні у зв'язку з підготовкою до "Євро-2012"). І лише третьою причиною, яка зміцнила ВВП, стало зростання в сільському господарстві - 9,1% (причому рослинництво показало 18%-не зростання).
Тим не менше, вважає аналітик, незважаючи на те, що позитивна динаміка у сільському господарстві збережеться і в наступні місяці, зростання в цьому секторі не зможе компенсувати очікуване падіння в металургійній галузі у вересні під впливом зовнішніх факторів, а саме - зниження світового попиту і обвалу цін на сталь.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас