Навколо заводу Фірташа розгорається війна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Навколо заводу Фірташа розгорається війна

Фондовий ринок
1215
Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку перевірить системи обліку прав власності акціонерів черкаського ВАТ "Азот". Про це повідомило сьогодні інформагентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерело в ДКЦПФР.
За його словами, російська компанія "Уралкалій" звернулася до Комісії з повідомленням, що за її даними, у реєстрі числяться власники понад 100% акцій черкаського "Азоту".
Співрозмовник інформагентства уточнив, що раніше ДКЦПФР не була поінформована про цю проблему, тому перевірка буде всебічною і торкнеться реєстратора, зберігача та Всеукраїнського депозитарію цінних паперів. Він також зазначив, що до завершення розслідування робити якісь висновки передчасно.
У холдингу Group DF українського підприємця Дмитра Фірташа, який у березні купив черкаський "Азот" у харківського підприємця Олександра Ярославського, не змогли прокоментувати цю інформацію. Зазначимо, що російське ВАТ "Уралкалій" на початку серпня повідомило про отримання 11,34% в черкаському "Азоті" в результаті приєднання російського ВАТ "Сильвініт". У той же час право власності на частину приналежних "сильвініту" акцій оскаржується в українському суді.
"Уралкалій" уточнив, що компанія планує реалізувати міноритарний пакет в черкаському ВАТ "Азот" як непрофільний актив. Згідно з даними системи розкриття судових рішень, Київський апеляційний господарський суд 15 червня 2011 р. стягнув з "Сильвініту" 6,45% акцій і зобов'язав ВДЦП перереєструвати їх на ТОВ "Бюро спеціалізованих переказів".
Це підприємство домоглося в суді визнання недійсним договору застави, укладеного ще у квітні 2006 року, у зв'язку з чим суд визнав незаконними і договір про надання відступного, за яким "Сильвініт" отримав вказані акції.
У той же час, згідно з річним звітом "Азоту" за 2010 рік, його найбільшим власником був зареєстрований на Кіпрі офшор "PLG UA Ltd." з 95,7% акцій. За даними реєстратора ТОВ "Гарантія", на 31 березня 2011 р. частину цього пакету в розмірі 20,1% статутного капіталу отримало харківське ТОВ "Омбрідж". Пакет в 11,34% відповідно до системи розкриття інформації ДКЦПФР, був зареєстрований на "Сильвініт" через зберігача банк "Аваль" в кінці грудня 2007 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас