Експерти: Ослаблення економіки єврозони підвищує ризик рецесії, утримає ЄЦБ від підйому ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Ослаблення економіки єврозони підвищує ризик рецесії, утримає ЄЦБ від підйому ставки

Казна та Політика
199
Несподівано різке сповільнення темпів економічного зростання в єврозоні підвищує ризик повторної рецесії і може утримати Європейський центральний банк (ЄЦБ) від чергового збільшення базової відсоткової ставки цього тижня, вважають аналітики.
Експерти побоюються, що економіці регіону, що піднялася лише на 0,2% у другому кварталі, буде важко набрати силу на тлі ослаблення темпів зростання в Німеччині, що є основним двигуном європейської економіки, повідомляє агентство Bloomberg.
Німецький ВВП піднявся в другому кварталі 2011 року лише на 0,1% в порівнянні з попереднім кварталом після стрибка на 1,3% у січні-березні. Зростання французької економіки в II кварталі було нульовим.
"Я впевнений, що сповільнення економічного зростання є тимчасовим, однак ризик повторної рецесії залишається у фокусі в наступні кілька місяців, - відзначає головний економіст з європейських ринків UniCredit Global Research Марко Валі. - Тема подальшого підвищення ставки європейським Центробанком поки закрита".
Європейська економіка, ймовірно, продовжить слабшати до кінця цього року, оскільки уряди багатьох країн регіону реалізують програми скорочення витрат, прагнучи зменшити величезні бюджетні дефіцити.
ЄЦБ, який двічі цього року підвищував базову відсоткову ставку на 0,25 відсоткового пункту, довівши її до рівня в 1,5% річних в рамках боротьби з інфляцією, минулого тижня був змушений почати викуп облігацій Італії та Іспанії, щоб запобігти розростанню кредитної кризи в регіоні.
"Слабкі дані про ВВП вимагають від європейських регуляторів прийняття структурного рішення, яке дозволило б впоратися з борговою кризою, - говорить головний економіст по ринках єврозони ING Bank в Амстердамі Мартін ван Влі. - Багато залежить від того, чи можна буде уникнути негативного впливу ринкової паніки на ділову і споживчу довіру".
За словами аналітика Markit Economics Кріса Вільямса, значення зведеного індексу менеджерів закупівель (PMI) 17 країн єврозони за серпень, що буде опубліковано на наступному тижні, "дозволить зрозуміти, чи можливе перетворення "м'якої посадки" європейської економіки в рецесію".
"Це призведе до швидкої відмови ЄЦБ від планів щодо ставки", - зазначив експерт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас