Експерти: Рішення Fitch зберегти найвищий рейтинг США не підбадьорить ринки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Рішення Fitch зберегти найвищий рейтинг США не підбадьорить ринки

Фондовий ринок
326
Рішення агентства Fitch зберегти рейтинги США зумовлене бажанням додати позитиву ринкам, що не цілком оправились після нещодавнього обвалу, а також відсутністю альтернативи долару і американських держоблігацій, проте значимої реакції бірж на цю новину не буде, вважають опитані РІА Новини експерти. На їхню думку, "різнобій" з рейтингами говорить про те, що агентства до певної міри дискредитували себе, і інвестори все більше будуть довіряти іншим критеріям при оцінці перспектив своїх вкладень.
"Цей рейтинг агентства Fitch ґрунтується на певному наборі чинників, які не змінювалися з червня, коли агентство востаннє його оновлювало", - зазначив аналітик "Альпарі" Михайло Крилов. Втім, на думку заступника директора НДІ "Центр розвитку" ГУ-ВШЕ Валерія Миронова, Fitch просто "проявило слабину", побоявшись знижувати рейтинг щоб уникнути додаткових шоків для світової економіки.
Керівник аналітичного відділу БКС Максим Шеїн відзначає, що майже завжди рейтингові агентства намагалися дотриматися більш-менш єдиної позиції, і "те, що у них розійшлися думки з такого принципового питання, свідчить не на їхню користь".
Миронов констатує, що пониження рейтингу США від S&P не було марним, оскільки держборг "світової економіки №1" перевищує навіть Маастрихтський критерій, що визначає верхню межу боргового навантаження на ВВП для вступу в ЄС в 60%.
На його думку, рано чи пізно Fitch і Moody's слідом за S&P знизять рейтинг США. "Навіть якщо подивитися на рейтинги Всесвітнього економічного форуму за останні роки, то там США давно на 60-70 місці, Росія - на 30-му, Китай - на 20-му в плані макроекономічної стабільності, щодо макроекономічного стану", - констатує він. За оцінкою експерта "Центру розвитку", це може призвести до того, що в довгостроковій перспективі долар США буде валютою тільки для американського регіону.
У свою чергу Шеїн формально не бачить підстав для подальших знижень рейтингу США. "Не будемо забувати, що альтернативи долару і американських держоблігацій на сьогодні немає, тому немає і особливого простору для маневрів. Поступово гегемонія долара зійде нанівець і світ стане мультивалютним, тому другий раз на ті ж граблі, швидше за все, не наступить", - продовжив експерт.
При цьому він додав, що нинішня ситуація наочно продемонструвала, що за останні п'ять років сам інститут рейтингових агентств трохи дискредитував себе. За його словами, тепер ринки все частіше будуть дивитися на свої оцінки, керуючись критеріями прибутковості боргових облігацій і СDS (credit default swap - кредитні деривативи, свого роду страховка виданого раніше зобов'язання). У цій ситуації агентствам треба переглядати тактику "бігу позаду поїзда", не забуваючи при цьому, що вони обслуговують інтереси простих інвесторів, резюмує Шеїн.
За його словами, інвестори "віддадуть перевагу чеканню реакції Moodys, щоб зрозуміти, чи вчинять агентства, як у байці про лебедя, рака і щуку, чи прийдуть до єдиного знаменника". Другий варіант для світової економіки був би кращим, додав він.
На думку Крилова з "Альпарі", саме по собі збереження цього рейтингу не повинно викликати корінних змін ринкових трендів.
Начальник аналітичного відділу ІК "Церіх Кепітал Менеджмент" Микола Подлевських згоден з тим, що збереження колишнього рейтингу несе менше інформації. "Однак власники рублів після серпневих подій стали більш настороженими. Тому будь-яке наступне зниження цін на нафту буде супроводжуватися продажем рублів і зростанням бівалютного кошика", - прогнозує він.
Аналітик ГК Forex Club Валерій Полховський, навпаки, вважає, що нинішнє рішення Fitch може надати підтримку фондовим майданчикам, а відповідно, і котируванням рубля.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас