Франція і Німеччина виступають за створення "економічного уряду" єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Франція і Німеччина виступають за створення "економічного уряду" єврозони

Казна та Політика
560
Франція і Німеччина виступають за створення "економічного уряду" зони євро, заявив Президент Франції Ніколя Саркозі на прес-конференції за підсумками переговорів у Парижі з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель.
Передбачається, що даний орган, в який входитимуть голови держав і урядів, збиратиметься двічі на рік. На пост його голови Саркозі і Меркель рекомендують призначити президента Євросоюзу Хермана ван Ромпея.
Також Саркозі і Меркель озвучили ряд пропозицій, що стосуються європейської економіки. Зокрема, канцлер ФРН заявила, що Єврокомісія повинна дістати більше можливостей для втручання в економічну політику країн-боржників.
Також Німеччина і Франція вважають за необхідне встановити в ЄС загальний податок на фінансові операції. Окрім цього, Париж і Берлін мають намір ввести загальний податок на французькі і німецькі підприємства з 2013 р.
Крім того, Меркель зазначила, що випуск єдиних єврооблігацій не є "останнім засобом" для подолання кризи в країнах єврозони. За її словами, боргові проблеми в єврозоні можна вирішити, не удаючись до цього засобу. Німеччина і Франція єдині в думці, що зараз починати їх випуск передчасно.
Також, на думку сторін, коштів, які знаходяться у розпорядженні Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), в даний час достатньо і переглядати їх обсяг нераціонально.
Нагадаємо, 13 серпня ц.р. президент Світового банку Роберт Зеллік заявив, що проблеми суверенного боргу країн зони спільної валюти євро в Європі турбують набагато більше, ніж середньострокові та довгострокові проблеми Сполучених Штатів, яким рейтингове агентство Standard & Poor's знизило кредитний рейтинг.
Як сказав Зеллік, структура зони євро може виявитися найважливішим викликом, який постав перед світовою економікою: коли у Італії та Іспанії ще є певна надія, то Греція і Португалія, загрузли в боргах, і через участь у спільній валюті позбавлені можливості девальвувати свою грошову одиницю.
Раніше, Джордж Сорос в інтерв'ю Handelsblatt висловив думку, що європейську валюту на поточному етапі може врятувати тільки введення євробондів.
Відзначимо, лідером за рівнем державного боргу в Європі вважають Італію. У 2009 р. держборг склав 116% ВВП країни. Торік дефіцит бюджету Італії збільшився до 5,3%. Як повідомлялося, що державний борг Італії досяг у червні рекордних розмірів, перевищивши 1,9 трлн євро.
За підсумками 2010 р. бюджетний дефіцит Іспанії склав 11,2% ВВП. Уряд має намір довести його до позначки в 9,3% ВВП до кінця 2011 р. і до рівня в 3% ВВП - до кінця 2013 р.
В Міжнародному інституті фінансів (IIF) підрахували, що Греція зможе скоротити рівень держборгу до рівня нижче 100% від ВВП, однак відбудеться це не раніше ніж через 10 років.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас