У Донбасі організатори нелегальної шахти отримали 5 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Донбасі організатори нелегальної шахти отримали 5 років

Енергетика
294
У Донбасі вперше за останні кілька років організатори нелегальної шахти отримали тюремний термін. Чотирьох членів ОЗГ, яка орудувала в Луганській області, суд днями засудив до 5 років позбавлення волі (втім, злочинці отримали відстрочку вироку на 2 роки, тож їх відпустили із залу суду). До цього вугільні пірати Донбасу мали в кращому випадку штраф до 12 тис. грн.
Ця історія почалася у вересні 2010-го. Правоохоронці отримали оперативну інформацію, що в селищі Красний Кут Антрацитівського району незаконно зберігаються вибухівка і партія електродетонаторів. А вже під час перевірки міліція не тільки виявила тротил (його використовували для вибухових робіт, купуючи по 100 грн за кг на одній з діючих шахт), а й дізналася про нелегальну компанію з видобутку вугілля, що працювала близько 9 місяців.
"Підпільники" діяли з розмахом, що вразив навіть слідчих.
"Це була справжня шахта, яка працювала в цілодобовому режимі в три зміни. Видавали на-гора вугілля більше півсотні гірників-вахтерів з Луганської та Донецької областей. Вугільна маса збувалася в основному на Луганщині, а доходи від реалізації становили кілька сотень тисяч гривень на місяць ", - розповів "Сегодня" Денис Ткаченко, заступник начальника СУ УМВС України в Луганській області.
У незаконному бізнесі був лідер - Іванов 1955 року народження, а також ще три учасники, ролі між якими були розподілені: один займався кадрами, інший - забезпеченням інвентарем, третій - запчастинами та ПММ. Денис Ткаченко розповідає, що Іванов проводив щоденні наради з іншими членами ОЗУ, які перед ним звітували про обсяг виконаних робіт і разом обговорювали плани на майбутнє.
Обладнання на підпільній шахті було сучасним, а для фіксації кількості видобутого вугілля дві відеокамери навіть записували вхід в шахту і місце завантаження вугілля. Проте самі шахтарі працювали виключно відбійними молотками, як за часів Стаханова, а техніки безпеки, як і на копанці, - жодної.
Поява міліції стала для організаторів банди справжньою несподіванкою. Спочатку спецназ нагрянув в офіс шахти, який знаходився в селищі Красний Кут, а потім правоохоронці виявили приватний будинок у селищі, де мешкали гірники і, звичайно, саму незаконну шахту. А ось гірники прикриттю своєї копанки особливо не зраділи - за їхніми словами, тут зарплата була втричі більша, ніж на держшахті (до 150 грн на день), і виплачувалася чітко два рази на місяць.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас