Експерт: Тігіпко зробив подарунок Яценюку, об'єднавшись з "Регіонами" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Тігіпко зробив подарунок Яценюку, об'єднавшись з "Регіонами"

1082
Лідер партії "Сильна Україна", віце-прем'єр Сергій Тігіпко остаточно відмовився від перспективи переходу в опозицію, вважають політологи.
"Сергій Тігіпко, мабуть, став перед дилемою: якщо вже вибирати для себе перспективу, то треба визначатися - або ти залишаєшся при владі і займаєшся реформами, державним управлінням, або, якщо ти думаєш про самостійну політичну кар'єру, треба йти в опозицію", - заявив голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко в інтерв'ю Інтерфаксу-Україна.
"Думаю, що Тігіпко обрав владу і заняття реформами, а не опозиційну кар'єру, яка загрожує багатьма ризиками і, мабуть, психологічно не дуже близька Сергію Леонідовичу", - додав він.
Крім того, політолог не відкидає, що Тігіпку "могли пообіцяти підвищення його політичного та адміністративного статусу". Так, Фесенко допускає, що в процесі переговорів з питання об'єднання двох партій могла обговорюватися ймовірність того, що Тігіпко в перспективі може стати прем'єр-міністром.
"Абсолютної ймовірності того, що він стане прем'єром, звичайно ж, нема - я не думаю, що він міг отримати якісь гарантії. Просто навряд чи Микола Азаров так легко погодився б на об'єднання з партією Тігіпка, якби розумів, що сьогодні вони об'єднуються, а завтра його знімають. Тому мова може йти про підвищення статусу Тігіпка не сьогодні, а завтра, причому, завтра - це можливо трохи більш віддалена перспектива, може бути 2012 рік", - додав він.
Загалом Фесенко вважає, що, хоча новина про об'єднання партії "Сильна Україна" з Партією регіонів стала сенсаційною, але сам процес є "достатньо закономірним". "Думаю, процес укрупнення буде відбуватися, і вже відбувається, в провладному таборі, і в подальшому - і в опозиційному таборі", - зазначив він.
Таким чином, провладний електорат буде консолідований, оскільки партія "Сильна Україна" на парламентських виборах неминуче відбирала б частину голосів у Партії регіонів, як це було на президентських та місцевих виборах, упевнений політолог.
Директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський вважає, що і для Тігіпка, і для Партії регіонів дане об'єднання не дуже вигідне.
"Це рішення (Тігіпка - Ред.) унікальне, оскільки я не знаю випадків у європейській практиці, коли людина отримує на президентських виборах 12%, а потім сама ж ховає свою політичну кар'єру, входячи молодшим партнером в якусь більшу партію", - пояснив політолог.
"Ця новина прикра, оскільки Тігіпко міг теоретично отримати непоганий результат на наступних парламентських виборах і виступати або в ролі партнера Партії регіонів, або опонента - все залежить від ситуації", - додав він.
На думку політолога, на вибір Тігіпка вплинуло падіння рейтингу партії "Сильна Україна" і ймовірність того, що вона може не подолати прохідний бар'єр на парламентських виборах, а також небажання "йти проти партії влади".
"Можна припустити, що на нього чинили тиск, але про це нічого толком не відомо, принаймні, сьогодні це його рішення", - також зазначив Погребинський.
Партія регіонів зі свого боку, на його думку, керувалася прагненням "зачистити поле, і тепер у неї фактично ніяких конкурентів, навіть теоретичних, не залишилося".
"Насправді це не посилення Партії регіонів, оскільки на президентських виборах люди голосували за Тігіпка, бо не хотіли голосувати за Партію регіонів", - зазначив політолог.
На його думку, дане об'єднання швидше "подарунок Арсенію Яценюку", оскільки якась кількість голосів Тігіпка перейде йому.
"Для мене це прояв недостатньої гнучкості Партії регіонів", - зазначив Погребинський. На його думку, Партії регіонів було б вигідніше мати Тігіпка і партію "Сильна Україна" партнерами, щоб потім створити з нею коаліцію в парламенті.
Разом з тим, він не відкидає, що Партія регіонів таким чином перестрахувалася від того, що Тігіпко перед парламентськими виборами "грюкне дверима" і перейде в опозицію напередодні парламентських виборів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас