Влада Білорусі пояснює порожні прилавки зростанням апетитів росіян — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада Білорусі пояснює порожні прилавки зростанням апетитів росіян

Казна та Політика
984
Економічна ситуація в Білорусі продовжує погіршуватися. Тільки за минулий тиждень курс білоруського рубля впав на 20%. А з початку серпня в Мінську та інших містах утворився гострий дефіцит м'яса і птиці. Влада пояснює порожні прилавки зростанням апетитів росіян, яким стало вигідно скуповувати дешеві білоруські продукти.
Кореспонденти Комерсант повідомляють з Мінська, що віднедавна білоруські турфірми пропонують громадянам РФ новий вид послуг: шопінг-тури до Мінська. "Поки в Білорусі криза - встигни купити все за дуже низькими цінами!" - йдеться в рекламі одного з туроператорів. Коштує одноденна поїздка до Мінська всього 2,49 тис. руб. (близько 880 грн). У ціну включені трансфер на автобусі з Москви і назад, оглядова екскурсія по Мінську і головне - відвідання продуктових складів і фірмових магазинів білоруських виробників. Організатори туру обіцяють клієнтам "мізерні ціни, в три рази нижчі від московських", "широкий асортимент продукції - від нижньої білизни до канцтоварів і круп" і "можливість розплачуватися в будь-якій валюті - все з руками відірвуть".
Як повідомлялося раніше, з початку 2011 року офіційний курс білоруського рубля обвалився на 73,48% (відносно кошика іноземних валют). Зниження відносно російського рубля склало 73,47%. В результаті девальвації ціни в Білорусії, звичайно, зросли, проте вони все ж набагато нижчі від середньоросійських. Це стосується, насамперед, соціально значимих товарів, гранична ціна яких регулюється білоруською владою. Так, за даними білоруських ЗМІ, на сьогоднішній день максимальна відпускна ціна свинини в напівтушах становить 11,45 тис. руб. за кілограм (тобто близько 20 грн).
Проте дістати свинину, яловичину та курятину з початку серпня стало непросто. Перед м'ясними лавками стоять черги, все, що "викидається" на прилавки, змітається за лічені хвилини. Менеджер одного з найбільших мінських гіпермаркетів на умовах анонімності розповів, що за останні тижні поставки м'яса знизилися в чотири рази.
Влада списує дефіцит м'яса на збільшений апетит східних сусідів. Глава комітету держконтролю (КДК) Олександр Якобсон повідомив журналістам, що білоруські товари масово скуповуються росіянами - як підприємцями, так і приватниками. Втім, він визнав, що й самі білоруси охоче вивозять товари вітчизняного виробництва за кордон. При цьому він поскаржився, що "кордонів та митних перешкод на шляху цього бізнесу немає, а з продуктами вивозиться бюджет країни, адже виробництво м'яса і молока в країні дотується з бюджету".
Білоруська влада думає, як вирішити проблему. Глава КДК Олександр Якобсон пропонує підвищити ціни на продукти до рівня російських, але не відразу, а на 3-5% на місяць. "Людям треба розуміти, що у нас іншого шляху немає", - заявив чиновник. Підвищити зарплату він, однак, не обіцяє. За його словами, вона "повинна зростати за умови, що кожен на своєму робочому місці сумлінно виконує свої обов'язки, підвищує продуктивність, знижує витрати".
Новина про майбутнє підвищення цін на соціально значущі продукти вже викликала невдоволення серед населення. Щоб хоч якось протистояти дефіциту, влада, за повідомленням білоруських ЗМІ, одночасно з поступовим підвищенням цін на продукти має намір ввести квотування їх поставок, тобто зобов'язати виробників продавати частину продукції на внутрішньому ринку, навіть якщо їм доведеться працювати в збиток. Однак білоруські виробники сільгосппродукції втратили інтерес до вітчизняного ринку не тільки через різницю в цінах і держрегулювання. Багато хто з них корм для худоби та птиці закуповує за кордоном, і їм потрібна валюта для розрахунку з постачальниками. Та й для всіх інших громадян вивезення товарів до Росії - єдина можливість отримувати валюту.
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас