Оренда дешевих квартир подорожчає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оренда дешевих квартир подорожчає

Нерухомість
945
Переддень нового навчального року вже почав приносити свої плоди. Студенти й аспіранти завчасно намагаються орендувати житло, пам'ятаючи про те, що восени відбувається сезонне подорожчання на ринку оренди. За словами ріелторів, кількість дзвінків збільшилася на початку серпня у порівнянні з аналогічним періодом в липні, червні в 2-2,5 рази. При цьому кількість угод збільшилася приблизно на 15-20%.
Багато рантьє сподіваються у світлі майбутнього студентського ажіотажу трохи підняти ставки, деякі навіть відклали здачу житла на кінець серпня. "Інфляція, подорожчали комунальні послуги, продукти, а орендні ставки за рік не змінилися. Так не буває. Все має бути пропорційно", - хизується своїми знаннями столичний рантьє (здає в оренду чотири квартири) Віктор Ковальов. Втім, він відразу ж зізнається, що торік його спроби підняти оренду напередодні осені особливим успіхів не мали: в одному випадку орендарі погодилися платити на $10 більше, а у двох - з'їхали з квартири. І це не дивно: існуючий обсяг пропозиції грає на руку орендарям, але аж ніяк не власникам квартир. Так, за даними аналітика консалтингової компанії SV Development Сергія Костецького, якщо у докризові роки на одного орендаря у столиці припадало тільки дві пропоновані до здачі квартири, нині йдеться про сорок.
Протягом усього року найпопулярнішими серед орендарів були дешеві одно-, двокімнатні квартири. Підсумки липня не показали зміни в структурі попиту. За даними агентства нерухомості Real Druzi, найбільшим попитом користувалися однокімнатні квартири з вартістю оренди до 3000 грн., Двокімнатні роздільні квартири до 4000 грн. і трикімнатні роздільні квартири з вартістю оренди до 5000 грн.
Найбільш затребуваними районами в липні були: Печерський (15% попиту), Шевченківський (14,7%), Оболонський (12,2%). Найменший інтерес серед клієнтів викликали квартири, які були розташовані в Подільському (5,4%) і Деснянському (5,6%) районах. У той же час в структурі пропозиції на ринку найбільша кількість квартир в оренду пропонувалася в Печерському (12,9%), Шевченківському (12,2%), Оболонському (12,2%) районах, а найменше в Святошинському (7,1 %), Дарницькому (7,2%), Подільському (7,7) районах.
За минулі сім місяців середні орендні ставки істотно не змінилися. Так, якщо в січні поточного року середня орендна ставка в економ-сегменті становила $457 на місяць, то наприкінці липня вона піднялася до рівня $461. Причому, найдорожчими районами були Печерський ($530 на місяць) і Шевченківський ($508), а найдешевшими - Деснянський ($421) і Подільський ($432). Орендні ставки на житло бізнес- і преміум-сегментів знизилися з початку року з $839 і $2008 до $827 і $1980 відповідно. На відміну від економ-класу, більш дороге житло позбавлене палички-виручалочки в особі студентів, і попит на цей сегмент безпосередньо залежить не від навчального року, а від ділової активності бізнесу. Враховуючи, що криза змусила компанії відмовитися від послуг дорогих іноземних фахівців і урізати зарплати співробітникам, багато потенційних орендарів бізнес- і елітного житла або покинули столицю, або переглянули свої переваги на користь більш дешевої пропозиції.
На тлі стагнації орендних ставок зростають вимоги орендарів до якості квартир. Так, хрущовки втрачають свою популярність з кожним днем, а виграють від цього новобудови. Деякі з орендарів заради нового житла готові пожертвувати районом або однією кімнатою. "Побажання до якості і стану квартир у сучасних орендарів постійно ростуть, і власники змушені враховувати це при позиціонуванні квартири на ринку оренди і в питанні ціноутворення на свій об'єкт", - погоджується генеральний директор АН "Благовіст" Ірина Луханіна. Все частіше і частіше столичні рантьє змушені здійснювати закладену кризою традицію - освіжати ремонт перед здачею житла та/або докуповувати побутову техніку. У більшості випадків оновлення квартири відбувається за рахунок орендаря в рахунок майбутніх платежів. Зниження ціни відбувається в разі тривалого терміну експозиції об'єкта: приблизно кожен місяць, поки об'єкт експонується на ринку, ціна його оренди падає на 5-10%.
Ріелтори впевнені, що активізація студентського попиту спричинить за собою в серпні, вересні незначне підвищення орендних ставок в межах 5%. Але ця тенденція буде характерна тільки для житла економ-сегменту, у той час як оренда квартир бізнес- і преміум-класів суттєво не зміниться.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас