Подяка лікарю не має перевищувати 941 грн на рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Подяка лікарю не має перевищувати 941 грн на рік

88
До лікарні без благодійних внесків. У столиці медичним закладам заборонили брати пожертви. Це продиктовано антикорупційним законом, ухваленим Верховною Радою. Так чиновники планують боротися з підкупністю в лікарнях.
Лікарів Києва позбавили допомоги. На думку чиновників, це має зменшити рівень корупції в медичних закладах столиці. Юристи ж стверджують: працівники цієї сфери і раніше не мали права брати внесків від населення.
"Отримання благодійних внесків третіх осіб взагалі не передбачено ані Конституцією, ані жодним законодавчим документом", - пояснює юрист Дмитро Моргун.
Пані Надія внески робила двічі. Вперше хоч папірець дали, каже молода бабуся. Коли ж донька народжувала - просто гроші принесли. Називає це вдячністю.
"Нас пригласили к врачу и все. Благодарность, в принципе деньги были не большие, но возле нее было 5 врачей", - каже киянка Надія Мірошникова.
Утім, дія закону ширша, і він все-таки має убезпечувати не лише пацієнта, а й простого лікаря, кажуть експерти.
"Інколи це ініціатива не самого лікаря, а й управлінця, керівників закладів охорони здоров’я. І дається усне розпорядження збирати такі кошти. Коли це буде юридично зафіксовано, коли будуть законні сплати пацієнта за медичні послуги, все стане на свої місця", - вважає правозахисниця Ольга Скорина.
Уже місяць чиновники не мають права брати внесків за свою роботу. Лише гостинці. Вартість таких від однієї особи за рік не має перевищувати мінімальної зарплати. Коли дарують один раз - половини. За станом на липень це щонайбільше 480 гривень. За рік - 941-а. Якщо презент кваліфікують як хабар - покарають не тільки штрафом, але й ув'язненням на термін до 5 років.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас