Аналітики: За ціни нафти нижче 50 дол російська економіка скотиться в рецесію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: За ціни нафти нижче 50 дол російська економіка скотиться в рецесію

Енергетика
689
У 2012 році російська економіка продовжить рости, якщо середня ціна на нафту складе $80 за барель, однак за ціни $50 за барель зростання припиниться і економіка зазнає рецесії.
Про це повідомляє Reuters з посиланням на результати проведених аналітиками стрес-тестів. Оптимістичний сценарій стрес-тесту передбачає ситуацію, за якої економіка РФ буде продовжувати рости, незважаючи на зниження цін на нафту до $80 за барель в середньому за рік. Песимістичний сценарій передбачає рецесію і стабілізацію рівня нафтових котирувань в $50 за барель.
"Ми вважаємо, що рівень цін на нафту в $80 за барель стане тією оцінкою на ринку, коли інвестори почнуть хвилюватися за макроекономічну обстановку", - пишуть в огляді аналітики Сітібанку.
"ВВП зросте на 2%... Це буде означати, що в 2012 році EPS (прибуток на акцію) знизиться на 16 відсотків, а (індекс) РТС буде перебувати на рівні 1.500, грубо кажучи, що і закладено в ринковій ціні зараз", - прогнозує Сіті.
Головний економіст по Росії та СНД BoA Merrill Lynch Володимир Осаковський відзначає, що економіка РФ виросте на 2,8% в 2012 році завдяки бюджетним витратам і скороченню обсягів імпорту. Головною жертвою падіння нафтових котирувань стане курс рубля, який знизиться до долара до 31,5 рубля в середньому за 2012 рік, на думку Осаковського.
У разі коли ціни на нафту стабілізуються біля позначки в $80, курс рубля до долара може опуститися і до 35 рублів, підрахував Сіті.
Ми очікуємо, що (за ціни нафти в $50) ВВП впаде на 3%, дефіцит бюджету збільшиться до 7% ВВП, курс рубля до долара знизиться до 40 рублів. РТС впаде до 1.000 пунктів", - Сітібанк
Аналітики Ренесанс Капіталу чекають у цьому випадку на зростання ВВП на 3,9% і зниження курсу рубля до 28,50 рубля. А ось оцінки інфляції в аналітиків розходяться - Сіті чекає на розгін цін до 16%, а BoAML чекає на уповільнення інфляції до рекордних позначок через слабке економічне зростання. "Ми вважаємо, що будь-який інфляційний тиск, викликаний девальвацією рубля, буде погашений нижчими цінами на паливо і продовольство", - пише в огляді Осаковський.
Говорячи про песимістичний сценарій, аналітик відзначають, що за рівня цін на нафту в $50 за барель слід очікувати, що стрес на ринках буде набагато сильнішим, і що інвестори будуть хвилюватися і за політичні наслідки. "Ми очікуємо, що ВВП впаде на 3%, дефіцит бюджету збільшиться до 7% ВВП, курс рубля до долара знизиться до 40 рублів. РТС впаде до 1.000 пунктів" - пише Сітібанк.
Інфляція за цього сценарію розженеться до 19%, а курс рубля до долара знизиться до 40 рублів.
UBS вважає, що економіка РФ в 2012 році може в кращому випадку стагнувати, а в гіршому - ВВП знизиться на 2%.
За ціні на нафту $60 за барель Росія почне більше позичати, і відношення боргу до ВВП може вирости до 20% з прогнозованих 14-17 відсотків на 2012-2014 роки, прогнозує UBS.
Ренесанс Капітал вважає, що якщо ціна на нафту впаде до $50 доларів в третьому кварталі 2011 року, то економіка РФ в 2012 році все одно буде зростати - на 1,95% у річному вираженні.
Між тим, розвинені країни виграють від того, що ціни на нафту знизяться. Щоразу, коли собівартість нафти по відношенню до ВВП досягала поточних рівнів, криза в США та інших розвинених країнах була не за горою.
Індикатор витрат на нафту - частка витрат на нафту в загальному світовому внутрішньому продукті, тобто ціна на нафту * споживання/ВВП - перебуває зараз на критичному рівні вище 5%. Цей індикатор перевищував позначку в 4,5 відсотка тільки кілька разів - під час криз в 1974, 1979-1985 роках і в 2008 році.
"Останні два рази, коли частка енергосировини в ВВП наближалася до поточних рівнів, у світовій економіці наступали серйозні кризи: дві хвилі кризи в 1980 роках і Велика Рецесія 2008 року", - написали аналітики Merrill Lynch.
Деякі економісти і аналітики говорять, що серйозної кризи можна ще уникнути, проте світова економіка опиниться під ударом у випадку, якщо ціни на нафту і енергоносії не впадуть і не зміцняться на низькому рівні.
Зазначимо, що нині нафтогазовий сектор приносить половину доходів у бюджет РФ, а його частка у ВВП становить близько 20%. Експерти відзначають, що економіка Росії не росла за ціни вище $110 за барель, не буде рости і за ціни нижче $60 доти, доки в економіку не прийдуть довгострокові інвестиції.
Зростання валового внутрішнього продукту РФ сповільнилося в першому і другому кварталах 2011 року, незважаючи на стабільний рівень цін з лютого поточного року - вище $100 за барель Urals. Аналітики UBS відзначають, що погіршення інвестиційного клімату, яке проявляється через відтік капіталу і слабке зростання вкладень в основний капітал, відбувалося навіть за високих цін на нафту.
За прогнозом Мінекономіки РФ, зростання економіки країни в 2012 році сповільниться до 3,5%, а середня ціна на нафту знизиться до $93. Курс рубля до долара, на думку відомства, зміцниться до 28,4 рубля, а інфляція сповільниться до 5-6%.
Зазначимо, що в січні-липні 2011 року середня вартість нафти російської марки Urals склала 109,17 долара, що на 33,5 долара більше, ніж роком раніше.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас