У Раді впевнені, що концесія зможе залучити інвестиції у вугільну промисловість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Раді впевнені, що концесія зможе залучити інвестиції у вугільну промисловість

Енергетика
246
Україна повинна використовувати концесію як спосіб привернути стратегічних інвесторів у вугільну галузь. Про це заявив журналістам перший заступник комітету Верховної ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олексій Кунченко. "Сьогодні вугільна галузь України має великі проблеми від того, що кошти практично не вкладаються в розвиток держшахт, а головне в охорону і безпеку праці", - зазначив він.
На думку Кунченка, у сьогоднішній ситуації єдиним інструментом, який дозволить швидко і на довгий термін залучити інвестиції у вугільні підприємства, є концесія. "Концесія - це загальносвітова практика. При цьому концесія передбачає двосторонній договір - концесіонер, тобто інвестор, зобов'язується виконувати в повному обсязі взяті на себе зобов'язання, а концесієдавець, тобто держава, зберігши право власності на об'єкт, може залучити інвестиції в галузь", - говорить він. В результаті, концесія дозволяє державі не тільки отримати надходження до бюджету у вигляді концесійних платежів та податків, а й створити нові або реконструювати виробничі потужності за рахунок інвестора.
Водночас, за словами Олексія Кунченка, держава повинна використовувати можливість залучити досвідчених і соціально відповідальних інвесторів для розвитку вугільних підприємств виключно через відкритий конкурс.
Як відомо, 11 серпня Міністерством енергетики та вугільної промисловості оголосило конкурси з передачі в концесію на 49 років цілісних майнових комплексів державних підприємств "Ровенькиантрацит" і "Свердловантрацит". До складу кожної комісій з проведення концесійних конкурсів входить 19 осіб, серед яких представники департаментів галузевого міністерства, Мінфіну і Мінекономрозвитку, Держкомітету з земельних ресурсах та Держгірпромнагляду, Фонду держмайна, а також народні депутати, представники Луганської облдержадміністрації, керівництва ДП "Свердловантрацит" і "Ровенькиантрацит", голови міст Свердловськ і Ровеньки, представники профспілок.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас