Італія оголосила про нові заходи консолідації бюджету загальним обсягом понад 45 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Італія оголосила про нові заходи консолідації бюджету загальним обсягом понад 45 млрд євро

Казна та Політика
187
Уряд Італії схвалив додаткові заходи консолідації бюджету, які передбачають скорочення державних витрат і збільшення податкових надходжень в цілому на 45,5 млрд євро в 2012 і 2013 рр.
Рішення прийнято в рамках виконання вимоги Європейського центрального банку (ЄЦБ) про посилення спроб збалансувати італійський бюджет до 2013 року, пише Financial Times.
"Наше рішення відповідає напрямку, якого бажає ЄЦБ", - зазначив прем'єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі за підсумками екстреного засідання уряду, що завершилося пізно ввечері в п'ятницю.
У 2012 році обсяг заходів заплановано на рівні 20 млрд євро, в 2013 році - 25,5 млрд євро, заявив міністр фінансів Італії Джуліо Тремонті. Раніше, в середині липня, Італія схвалила пакет програм бюджетної консолідації на 47,8 млрд євро.
Відповідно до італійського законодавства, запропоновані урядом заходи мають бути прийняті парламентом у вигляді закону протягом 60 днів.
За оцінками Тремонті, новий план забезпечить скорочення дефіциту бюджету Італії до 3,9% ВВП в 2011 році і 1,4% ВВП в 2012 році, нульовий баланс бюджету буде досягнуто в 2013 році - на рік раніше попереднього прогнозу.
Держборг Італії вийшов на новий рекордний рівень в 1,9 трлн євро в цьому році. На думку керівництва Банку Італії, це значною мірою пов'язано з виділенням допомоги Португалії.
Серед нових заходів був оголошений так званий "податок солідарності", проти якого раніше виступав сам Берлусконі, - додаткові 5% з доходів вище 90 тис. євро на рік і 10% з сум, що перевищують 150 тис. євро на рік.
Податок на приріст капіталу збільшиться з поточних 12,5% до 20% без урахування інвестицій у державні облігації.
Італія ліквідує 36 провінцій - близько третини від їх загальної кількості, понад 1,5 тис. муніципальних органів влади з наявних 8 тис. будуть консолідовані. Усього фінансування місцевих органів влади буде знижено на 9,5 млрд євро в наступні два роки.
Керівники на регіональному рівні, наприклад, Роберто Форміньоні з Ломбардії, вже звинуватили центральний уряд в тому, що він перекладає відповідальність за скорочення витрат на регіони.
У центральному апараті будуть скорочені 54 тис. посад, а витрати всіх міністерств і відомств будуть урізані на 8,5 млрд євро за два роки.
Крім цього, Італію чекає реформа пенсійної системи, включаючи підвищення пенсійного віку для жінок, сказав Тремонті. Поки подальші подробиці не розкриваються.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас