Франція запропонує випуск євробондів під гарантії всієї єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Франція запропонує випуск євробондів під гарантії всієї єврозони

Казна та Політика
304
Франція запропонує колегам по Євросоюзу випустити єврооблігації під гарантії всіх 17 держав - членів валютного союзу, пише газета Sunday Times з посиланням на джерела в Брюсселі.
Цього тижня заплановано зустріч президента Франції Ніколя Саркозі і канцлера ФРН Ангели Меркель, саме тоді Саркозі і озвучить пропозицію про випуск євробондів, уточнює видання. Обсяг і терміни погашення цінних паперів не повідомляються.
Нові євробонди будуть випущені для рефінансування держборгу Греції, Ірландії, Португалії, Італії, Іспанії, фінансове становище яких не перший місяць викликає побоювання інвесторів, а також Бельгії і "будь-якої іншої країни, яка стає об'єктом ринкових спекуляцій", пише Sunday Times.
Кілька днів тому з'явилася інформація, що Саркозі і прем'єр Франції Франсуа Фійон перервали відпустку для участі у позачерговійу урядовій нараді, присвяченій ситуації на фінансових ринках. Це викликало паніку на ринках через припущення, що перші особи країни були попереджені про швидке зниження кредитних рейтингів Франції, пізніше агентство Fitch спростувало ці дані. Проте спекуляції призвели до того, що в середині тижня акції найбільших французьких банків - Societe Generale і BNP Paribas - втратили в ціні 10-20%.
Трохи пізніше європейський орган з нагляду за ринком цінних паперів (ESMA) на тлі волатильності ринків повідомив про те, що з 12 серпня Франція, Іспанія, Італія та Бельгія обмежують короткі продажі на своїх біржах. Короткі продажі - угоди з продажу цінних паперів, які в даний момент не перебувають у власності інвестора, який продає. Такі транзакції можуть бути закриті пізніше, коли вартість цінних паперів може значно змінитися.
Спекуляції про можливе зниження рейтингу Франції "AAA" з'явилися після того, як в ніч на 6 серпня міжнародне рейтингове агентство S&P знизило суверенний кредитний рейтинг США до рівня "АА+" з "ААА". Наступного дня були зроблені аналогічні рейтингові дії стосовно двох найбільших американських іпотечних агентств - Fannie Mae і Freddie Mac. Джерела в Брюсселі повідомили також, що протягом двох тижнів після зустрічі Меркель і Саркозі буде скликано позачерговий саміт глав держав і урядів єврозони.
"Цілий хор голосів виступає за підвищення фінансової згуртованості в єврозоні, і, в рамках (цієї консолідації) "справжніх" європейських облігацій, заклики стають все гучнішими", - прокоментував виданню інформацію про можливий випуск єврооблігацій єврозони глава Goldman Sachs Asset Management Джим О'Нілл. Опитані виданням експерти вважають, що єдиною альтернативою залучення коштів під гарантії всіх країн, що використовують євро, є розпад валютного союзу, що як політично, так і економічно неприпустимо. Таким чином, рішенням питання є емісія загальних для всіх країн єврозони боргових паперів.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас