Єврокомісар: Можливе банкрутство Італії може "підірвати" єврозону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісар: Можливе банкрутство Італії може "підірвати" єврозону

Казна та Політика
879
Можливе банкрутство Італії здатне поставити під сумнів існування зони євро.
Про це заявив єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер в інтерв'ю газеті Handelsblatt, яке планується опублікувати в понеділок, 15 серпня. Банкрутство Італії здатне "підірвати" єврозону, оскільки в цьому випадку Рим перестане бути донором Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), цитує Еттінгера Deutsche Welle.
Проте комісар ЄС висловився категорично проти збільшення обсягу EFSF, що нині становить 440 млрд євро. Цієї суми цілком вистачить для допомоги Португалії, Греції та Ірландії, причому "з великим запасом", підкреслив Еттінгер.
Планується, що Європейський фонд фінансової стабільності вже з жовтня почне проводити експансивну політику на фінансових ринках, скуповуючи держоблігації "проблемних" країн єврозони. Для цього EFSF може отримати позики у Європейського центрального банку (ЄЦБ), що раніше самостійно викуповував держоблігації на вторинному ринку, вважає Еттінгер. Він також повідомив, що, хоча поки і не почув думки всіх експертів на даний рахунок, "даний план варто обміркувати".
Нагадаємо, економіка Італії перебуває в поганому стані і може поповнити список країн єврозони, що постраждали від боргової кризи. Державний борг країни досяг у червні 2011 р. рекордного розміру і вперше перевищив 1,9 трлн євро. Він продовжує зростати, навіть незважаючи на збільшення надходжень у державну казну. За перші 6 місяців поточного року ці надходження перевищили 176 млрд євро і порівняно з аналогічним періодом 2010 р. зросли на 1,3%.
Під загрозою дефолту Італія пішла на жорсткі економічні реформи. 12 серпня уряд Італії затвердив план заходів зі скорочення бюджетних витрат на 45,5 млрд євро до 2013 р.
Зазначимо, минулого тижня ЄЦБ купував на вторинному ринку держоблігації Іспанії та Італії.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас