Фесенко не вірить в об'єднання опозиції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фесенко не вірить в об'єднання опозиції

209
Політолог Володимир Фесенко не вірить в об'єднання опозиції. Таку думку він висловив у коментарі "Газеті по-українськи".
Експерт вважає, що інтереси Юлії Тимошенко та Арсенія Яценюка є об'єктивно конкурентними. "В даному випадку максимум, що можливо на найближчу перспективу, - це координація дій", - зазначає Фесенко.
"Арсеній Петрович хоче просто скористатися нинішньою ситуацією і зробити електоральний прорив. Його багато підозрювали в симпатіях до влади, що він є ледь не її таємним агентом. Тому і вирішив продемонструвати свою радикальну опозиційність. Більше того, він фактично пропонує послуги адвоката Тимошенко. Незважаючи на це Тимошенко і Яценюк є конкурентами".
На думку політолога, під час виборів опозиція може координувати зусилля і оголосити своєрідний пакт про ненапад.
"Адже реальними конкурентами на виборах будуть не опозиція і влада (вони ідеологічні опоненти), а опозиційні партії між собою. Якщо буде прийнятий законопроект Олександра Лавриновича про змішану систему виборів народних депутатів, тоді потрібно буде координувати діяльність у питанні визначення єдиних кандидатів від опозиції в мажоритарних округах. Це є завданням максимум. Однак дуже сумніваюся, що навіть цього вдасться досягти, тому що та ж "Свобода", яка має значну підтримку по Україні, буде висувати своїх кандидатів. Якщо "Батьківщина" запропонує свою кандидатуру, то " свободівці "можуть не погодитися і запропонувати власного претендента, причому з шансами на перемогу. Тому теоретично це можливо, але практично досягти такого результату буде надзвичайно складно".
"У разі прийняття законопроекту Лавриновича блоки будуть заборонені. А щоб Яценюк розчинився в "Батьківщині", або навпаки, я в це не вірю. Навіть якщо блоки не заборонять, таке об'єднання малоймовірне. З'явиться проблема розділу місць в списках, умов об'єднання. Кращий час для об'єднання - це після виборів, коли можна буде об'єднатися в парламентську коаліцію. Якщо навіть таке об'єднання відбудеться, то результат опозиційних сил буде меншим, ніж якби вони йшли поодинці. Частина виборців Яценюка, особливо з нестійких, не захочуть голосувати за Тимошенко, а виборці Тимошенко - відповідно за Яценюка. Це ті люди, які голосують за менше зло. У цьому випадку неминучою є втрата частини виборців, які можуть піти, наприклад, до Віталія Кличка. А ось малі партії, наприклад, Миколи Катеринчука і Анатолія Гриценка повинні приєднуватися до великих гравців, щоб не розпорошувати електорат", - зазначає Фесенко.
Заклик Яценюка до опозиції в разі звинувачувального вироку для Юлії Тимошенко не брати участі у парламентських виборах політолог вважає "PR-грою". "Це має продемонструвати радикальність Яценюка, а також додатково привернути увагу до його персони. Однак дуже сумніваюся, що бойкот відбудеться", - сказав Фесенко.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас