Українські експерти: Медведєв і Янукович ні про що не домовились, і це вигідно Москві — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські експерти: Медведєв і Янукович ні про що не домовились, і це вигідно Москві

Енергетика
1336
За підсумками зустрічі президентів України і Росії в Сочі 11 серпня майже ніякої офіційної інформації не надійшло. Незалежні експерти вважають, що нинішня стагнація у відносинах між двома країнами вигідна Москві.
Відсутність інформації про підсумки зустрічі президентів України і Росії в Сочі 11 серпня українські експерти пояснюють тим, що її учасникам не вдалося знайти вихід з глухого кута, в який зайшли відносини Москви та Києва. Їх нинішня стагнація вигідна Росії, вважають аналітики.
Немає інформації
Офіційний Київ ніяк не відреагував на завершення зустрічі Віктора Януковича і Дмитра Медведєва у Сочі. На сайті глави української держави найбільш актуальною інформацією 12 серпня залишалися анонс зустрічі двох президентів з обіцянкою Януковича "шукати відповіді" на актуальні проблеми і "прийняти належні рішення".
Ніяких відповідей знайдено не було, так само як і не усунуті накопичені протиріччя, впевнені українські політологи. Вони не відкидають, що обидва президенти намагалися знайти вихід з глухого кута, в якому опинилися Москва і Київ. Однак ніхто в Україні не чекає, що цей вихід буде вигідний обом сторонам.
Непередбачувано і непрозоро
Зустріч Януковича і Медведєва у Сочі нагадує за стилем кулуарні контакти між президентами Росії і України часів Леоніда Кучми, вважає президент аналітичного центру "Відкрита політика" Ігор Жданов. Політолога обурює, що від українців приховують зміст важливих рішень, які готуються на вищому рівні: "Якщо ми претендуємо на звання демократичної країни, то принаймні аналітики, політики та експерти мають знати порядок денний переговорів".
Жданов не відкидає, що в такому закритому режимі, як в Сочі, президенти можуть про щось домовитися, а потім виявиться, що для однієї зі сторін це абсолютно неприйнятно. На думку політолога, "практика таємних домовленостей глав держав порочна". На доказ Жданов послався на харківські угоди 2010 року про продовження терміну базування Чорноморського флоту Росії в Україні в обмін на зниження ціни газу, "яка виявилася невигідною для Києва".
"Москві потрібно все"
Глава правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик зізнався, що був дуже здивований обіцянкою досягти прогресу в газових питаннях, яку Янукович дав перед зустріччю з Медведєвим. Експерт зазначив, що робити такі прогнози не насмілювався жоден серйозний аналітик. "У Росії є два дуже конкретні завдання: втягування України до Митного союзу та поглинання "Газпромом" "Нафтогазу України", - пояснив Боровик.
Він упевнений, що до київського керівництва "нарешті дійшло, що Москві треба не просто багато - їй потрібно все, аж до перетворення України на російського сателіта в політичному і економічному плані". Боровик підкреслив, що нової газової війни чекати не треба - вона "вже йде в формі "холодної газової війни", а з настанням зими може перейти в "гарячу" фазу.
Москва навмисно затягує розгляд пропозиції України переглянути формулу ціни на газ, вважає експерт. Росія, додав він, хоче перешкодити Києву подати, як це вже зробив німецький енергетичний концерн E.On, позов до міжнародного арбітражу.
"Безкомпромісна розв'язка"
Безрезультатність візиту Януковича в Сочі була зумовлена несинхронним внутрішньополітичним розвитком двох країн і державних інтересів, що випливають із цього, пояснив Deutsche Welle аналітик київського Інституту євроатлантичної інтеграції Володимир Горбач. Те, що Москва не може піти на поступки Україні, експерт пов'язує з невизначеністю навколо президентських виборів у Росії. А Київ, який, на думку Горбача, вже "зробив дуже багато поступок, теж вичерпав можливості для компромісу".
Росія очікує, що Євросоюз відмовиться підписати з Києвом угоди про асоціацію і про створення зони вільної торгівлі через внутрішньополітичні проблеми в Україні - суду над Юлією Тимошенко та іншими представниками опозиції, припустив Володимир Горбач. Він упевнений, що після цього "Москва зможе зіграти свою гру з Митним союзом". У Кремлі розраховують, що розв'язка цієї інтриги має настати в кінці осені, додав експерт.
Олександр Савицький
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас