Битва за врожай — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Битва за врожай

Аграрний ринок
807
У 2011 році українські аграрії отримають рекордний за останні три роки урожай зернових - в Мінагрополітики прогнозують збір 47 млн т при середній врожайності понад 29 ц/га.
За попередніми розрахунками міністерства, при внутрішній потребі в 27 млн т і перехідних запасах на рівні 6 млн т експортний потенціал агропромислового комплексу в 2011/2012 маркетинговому році складе близько 23 млн т. Ця цифра порівнянна з експортом у рекордному 2008-му, коли Україна увійшла до трійки найбільших світових постачальників зернових, поставивши на зовнішні ринки приблизно 24,7 млн т зерна. І майже вдвічі перевищує експортні поставки 2010/2011 МР.
Ось тільки оптимістичний прогноз уряду поки ніяк не підтверджується на практиці: у липні 2011 року з України було експортовано лише 380 тис. т зернових - майже вдвічі менше, ніж за аналогічний період 2010-го, і вчетверо менше експорту липня 2009-го. "Такий безпрецедентно низький рівень експорту зерна з України, швидше за все, є відображенням деструктивної дії експортних мит", - вважає генеральний директор Української аграрної конфедерації (УАК) Сергій Стоянов.
Справа в тому, що з початку нинішнього року в Україні введено експортні мита: 9%, але не менше 17 EUR/т для пшениці, 12%, але не менше 20 EUR/т для кукурудзи і 14%, але не менше 23 EUR/т для ячменю. Втім, високі мита (вже охрещені аграріями та зернотрейдерами "заборонними") - не єдина проблема вітчизняного АПК. Введення податку на експорт збіглося з двома іншими факторами: скасуванням відшкодування ПДВ експортерам (згідно п. 15 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу) і літнім обвалом цін на більшість зернових на світових ринках. У результаті, якщо на початку року тонну пшениці на внутрішньому ринку можна було продати за 2-2,2 тис. грн, то зараз ціна на неї впала до 1400-1550 грн. При собівартості вирощування пшениці на рівні 1250-1300 грн/т нинішні ціни ледь-ледь дозволяють більшості аграріїв звести кінці з кінцями.
В уряді таку цінову кон'юнктуру вважають нормальною. "Якщо раніше вигоду від торгівлі зерном, від відшкодування експортного ПДВ отримували тільки зернотрейдери, то тепер на ринок вперше вийшла держава, і в конкурентному змаганні вигоду буде отримувати бюджет, тобто громадяни України", - заявив на засіданні уряду прем'єр-міністр Микола Азаров. Розмір "вигоди" становить понад 6 млрд грн додаткових надходжень від експортних мит і 8-9 млрд грн бюджетної економії на ПДВ.
Крім того, попутно уряд отримує непоганий інструмент зниження інфляційного тиску: за рахунок держрегулювання вартість основних видів зернових на внутрішньому ринку зараз на 30-35% нижче світових цін. Це в свою чергу стримує зростання собівартості практично всього спектру продуктів харчування: від хліба і хлібобулочних виробів до м'ясомолочної продукції. "Суспільство може розраховувати, що нагодують (його - ред.) добре і недорого", - заявив на початку серпня прем'єр. А у відповідь на численні скарги аграріїв в уряді радять їм інтенсифікувати виробництво, використовуючи селекційні сорти культур, закуповуючи техніку і підвищуючи врожайність.
Потенціал для цього в Україні справді є. За розрахунками Національної академії аграрних наук, український АПК цілком здатний збільшити валовий збір зернових з нинішніх 35-40 млн до 80 млн т на рік. "Протягом найближчих шести років Україна може вийти на виробництво 80 млн т зерна. Це не передбачення окремих учених, а послідовна, чітко зважена і розрахована можливість вітчизняних сільгосптоваровиробників виробити таку кількість зерна", - вважає президент академії Микола Безуглий.
Ось тільки для підвищення врожайності до такого рівня, за підрахунками співробітників академії, протягом найближчих п'яти-семи років в сільське господарство необхідно інвестувати близько 70 млрд грн - приблизно по $1,5 млрд щороку. Нинішній рівень вкладень в АПК майже втричі менший: за даними Українського клубу аграрного бізнесу, сальдо прямих іноземних інвестицій в рослинництво за підсумками 2010 року склало всього $521 млн. При цьому в порівнянні з 2008-м обсяг інвестицій скоротився більш ніж на $50 млн.
Експерти УКАБ пояснюють недостатній рівень інвестицій у 2010 році нестабільністю регуляторної політики, наявністю жорсткого цінового регулювання (у тому числі більш низькими цінами на зерно в Україні в порівнянні зі світовим рівнем цін) і непрогнозованими змінами державної підтримки. Оскільки все перераховане повною мірою відноситься і до 2011-го, обсяг вкладень в сільськогосподарське виробництво і, відповідно, врожайність у кращому випадку залишаться на торішньому рівні.
Ірина Перевозченко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас