Майже 50% українців хотіли б повернути вступні іспити у вузи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Майже 50% українців хотіли б повернути вступні іспити у вузи

573
Близько половини українців (48%) в цілому вважають, що необхідно повернути вступні іспити при вступі до вузів, більше чверті (28%) дотримуються думки, що зараз немає необхідності повертати стару систему вступу.
Про це свідчить дослідження громадської думки населення України, проведене компанією Research & Branding Group у період з 15 по 25 липня 2011 року.
Чверть жителів країни (24%) вагалися з відповіддю на запитання: "Чи потрібно повертати вступні іспити при вступі до вузів".
При цьому, згідно з опитуванням, на сьогоднішній день в українців немає чіткого уявлення про те, яка повинна бути система вступу до ВНЗ країни. Так, приблизно однакове число респондентів вважає, що зарахування абітурієнтів має відбуватися за результатами шкільного атестата та вступних іспитів (19%), через іспити у вузі (18%) і за результатами зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) та атестата (16%).
Ще менша кількість населення підтримує змішану систему вступу, коли абітурієнтів зараховують за результатами ЗНО та вступними іспитами (13%). Найменше (11%) українці схвалюють систему вступу лише за результатами ЗНО. Не змогли відповісти на питання про вибір системи вступу до вузів 24% українців.
Опитування також показало, що кожен другий українець (50%) вважає, що в першу чергу, при вступі до ВНЗ абітурієнту потрібно розраховувати на гроші, 37% - на добрі зв'язки. Майже третина 29% українців вважають, що розраховуючи на свої знання, краще все-таки підстрахуватися, і майже стільки ж (28%) будуть спиратися на тільки свої знання. 23% опитаних при вступі розраховували б на високий бал зовнішнього незалежного оцінювання, а кожен десятий - на свій хороший атестат і золоту медаль.
Кожен другий житель країни (50%) стверджує, що при виборі вузу для вступу треба враховувати можливість подальшого працевлаштування. Трохи менше половини українців (45%) як фактор, що впливає на вибір вузу, назвали можливості батьків. Третина українців (35%) при виборі вузу звертає увагу на його престиж і прибутковість. Лише кожен четвертий житель країни (24%) при виборі вузу враховує інтерес до певного виду діяльності, а кожен п'ятий (20%) - покликання.
Думки респондентів щодо нової електронної системи подачі документів у вузи розділилися: 30% населення країни оцінює таку систему як прогресивну і ефективну, 29% - як непрогресивну і неефективну. При цьому вагалися з оцінкою роботи нової системи подачі документів 41% населення.
Збір інформації проводився методом особистого інтерв'ю в 24-х областях України і АР Крим. Респонденти відбиралися за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за місцем проживання (область), статтю і віком. Обсяг вибіркової сукупності склав 2076 осіб. Очікувана середня похибка вибірки становить + -2,2%
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас