Єврокомісія розробляє нові правила біржової торгівлі в ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія розробляє нові правила біржової торгівлі в ЄС

Фондовий ринок
473
Єврокомісія (ЄК) незабаром завершить розробку нових правил ведення торгівлі акціями на фондових біржах Євросоюзу. Вони мають скоротити поле діяльності фінансових спекулянтів, повідомив представник ЄК, передає телеканал "Росія-24".
За словами чиновника, в ЄС будуть заборонені операції з продажу без покриття акцій фінансових інститутів, включаючи банки і страхові компанії. Такий вид гри на пониження, коли робить подібні ставки учасник торгів, який не володіє акціями, падіння курсу яких він намагається викликати, є дуже спекулятивним.
Відзначається, що Німеччина пропонує посилити правила, що розробляються ЄК. Берлін хоче включення в список інвестиційних паперів, за яким заборонені операції без покриття, державних облігацій країн єврозони, а також страхових полісів по них (Credit default swaps, CDS). Проблема "коротких продажів" знаходиться в центрі уваги німецького уряду вже досить давно, заявив представник міністерства фінансів ФРН. Рік тому в Німеччині заборонили незабезпечені "короткі продажі", які передбачають продаж акцій, навіть не взятих у позику у брокера. "Крім того, ми виступаємо за заборону "коротких продажів" акцій, держоблігацій і кредитно-дефолтних свопів", - цитує Reuters заяву мінфіну ФРН. Тільки таким чином, вважають у Берліні, можна боротися з "деструктивними спекуляціями".
Очікується, що нові правила надійдуть на затвердження урядів країн-членів ЄС у вересні.
Нагадаємо, Франція, Італія, Іспанія і Бельгія вже наклали заборону на короткий продаж фінансових акцій. Держави зробили цей крок погоджено, намагаючись відновити довіру на ринках, підірвану чутками про поганий стан банків і високу вартістю запозичень. Заборона набрала чинності 12 серпня. Франція заборонила короткі продажі 11 фінансових акцій на 15 днів, Іспанія захистила 16 акцій на 15 днів, Бельгія заборонила короткі продажі чотирьох фінансових паперів на той же період. Деталі італійського рішення поки невідомі. У числі банків, що потрапили в ці списки, французькі BNP Paribas і Societe Generale та іспанські Santander і BBVA.
У свою чергу комісія США з цінних паперів і бірж (SEC) сьогодні заявила, що не планує вживати заходів щодо зупинки коротких продажів фінансових акцій. "Ми не маємо наміру забороняти короткі продажі, оскільки комісія вже давно наклала обмеження на короткі продажі, які запускаються, коли акції роблять значний знижувальний тиск на ціни", - повідомив агентству Bloomberg представник SEC Джон Нестер.
Він також сказав, що комісія раніше ввела правила, які обмежують "образливі" короткі продажі, у тому числі є обмеження на "голі" продажі. SEC забороняла короткі продажі протягом трьох тижнів у вересні 2008 р., коли поглибилася фінансова криза.
"Короткий" продаж (short selling-) передбачає продаж акцій, узятих у позику у брокера, з розрахунку на падіння вартості паперів. У разі успіху інвестор повертає брокеру акції, викуплені за нижчою ціною, закриваючи "коротку" позицію з прибутком для себе. Незабезпечені ("голі") "короткі" продажі передбачають продаж акцій, навіть не взятих у позику у брокера. Ці операції критикують за дестабілізацію ринку. Греція подібні обмеження ввела ще 8 серпня.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас