Астрономи виявили найтемнішу екзопланету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Астрономи виявили найтемнішу екзопланету

43
Астрономи встановили, що відкрита в 2006 році екзопланета TrES-2b є найтемнішою серед об'єктів такого роду.
Планета обертається навколо зірки GSC 03549-02811, розташованої на відстані 750 світлових років від Землі і належить до класу гарячих Юпітерів - її маса становить приблизно 1,1 юпітеріанської, а середній радіус орбіти - близько 0,03 астрономічної одиниці (1 астрономічна одиниця дорівнює середній відстані від Землі до Сонця), повідомляє Lenta.ru.
За словами вчених, спостерігачу, який опинився поруч з планетою, вона здалася б «чорніше чорної акрилової фарби». Справа в тому, що це небесне тіло відбиває близько 1% падаючого на нього сонячного світла. При цьому, через високу температуру верхніх шарів атмосфери - близько 1000 градусів за Цельсієм - навколо планети було б видно червонувате світіння.
Що робить планету настільки темною, вчені не знають. Вони припускають, що причина криється в наявності великої кількості світлопоглинаючих речовин в атмосфері - газоподібні натрій і калій, або газоподібний оксид титану.
Дані про екзопланету були отримані за допомогою телескопа "Кеплер", який безперервно спостерігає регіон неба між сузір'ями Лебедя і Ліри. Запущений у березні 2009 року апарат здатний реєструвати не тільки газові гіганти, але і планети, розмір яких можна порівняти з розміром Землі.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас