Суд підтвердив, що російські військові повинні повернути Україні кримські маяки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд підтвердив, що російські військові повинні повернути Україні кримські маяки

823
Рішення суду було схвалене на початку серпня, але про нього стало відомо в день візиту Віктора Януковича до Сочі, де він зустрівся з російським лідером Дмитром Медведєвим. Серед питань, що обговорювалися в Сочі, була і проблема кордонів між двома країнами. Питання делімітації морських кордонів безпосередньо не пов'язані з проблемою контролю над гідрографічними об'єктами Криму.
Але саме ці два питання досі залишалися каменями спотикання у відносинах двох країн. У червні з вуст міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка прозвучали оптимістичні заяви про те, що тривалі російсько-українські переговори про делімітацію морських кордонів на Азовському морі наближаються до успішного завершення. Сторони домовилися про спільну експлуатацію Керч-Єнікальського судноплавного каналу в Керченській протоці.
Між тим маяки на території Кримського півострова з моменту розвалу Радянського Союзу і до сьогоднішнього дня залишаються під контролем підрозділів Чорноморського флоту Російської Федерації. Про розподіл Чорноморського флоту в 1997 р. Москва і Київ домовилися, що порядок експлуатації маяків буде визначено спеціальною угодою, яка досі не підписана. Тому російські військові залишаються там по праву сильного.
Українська влада в період з 2006 р. по 2009 р. неодноразово намагалася в судовому порядку повернути під свій контроль гідрографічні об'єкти в Криму та в Генічеську (Херсонська область). Росіяни ігнорували рішення українських судів. Останнє було схвалене вже після зміни влади в Києві, але виконавча служба Мін'юсту відмовилася виконувати його, оскільки не змогла розібратися в термінах набуття чинності рішення.
2 серпня Господарський суд Автономної Республіки Крим за позовом держпідприємства "Держгідрографія", підпорядковується Міністерству інфраструктури Україні, підтвердив рішення Севастопольського апеляційного суду від 11 вересня 2006 р. і власне рішення, схвалене в жовтні того ж року, про повернення маяків у власність України.
Примітно, що про рішення стало відомим в день переговорів Віктора Януковича і Дмитра Медведєва у Сочі. Директор Центру моделювання ситуацій Віталій Бала вважає це сигналом Києва своїм московським партнерам. "Складно повірити, що це збіг. Рішення виглядає як сплановане, і якщо це так, то воно свідчить про намір наших керівників нарешті прагматично підходити до вирішення цієї проблеми у відносинах з Росією", - сказав "i" пан Бала.
Для України контроль над навігаційно-гідрографічними об'єктами важливий для виконання міжнародних зобов'язань із забезпечення безпеки судноплавства в північній частині Чорного моря. "Наша країна приєдналася до міжнародної конвенції Морпол, за якою зобов'язані проводити певний комплекс заходів в українській зоні відповідальності. Підприємство "Держгідрографія" повинно забезпечувати роботу навігаційних об'єктів, але з відомих причин не може цього робити", - сказав "i" експерт В'ячеслав Коновалов.
Він зазначив, що Україну про невиконання взятих зобов'язань з безпеки судноплавства неодноразово попереджала міжнародна морська організація (IMO). Однією з умов дотримання вимог конвенції є контроль над маяками. "В іншому випадку страхові компанії будуть підвищувати ставки на страхування заходження в порти України, що знизить їх конкурентоспроможність", - зазначив пан Коновалов.
Раніше російська сторона відмовлялася виконувати рішення українських судів про повернення маяків українській стороні, мотивуючи це відсутністю необхідного міждержавної угоди. Для його підписання сторони повинні провести інвентаризацію нерухомості, контрольованої в Криму та Херсонській області Чорноморським флотом РФ. Проведення опису протягом більше 10 років блокувала все та ж російська сторона.
Нагадаємо, що наприкінці липня поточного року голова Фонду держмайна України Олександр Рябченко заявив про внесення Кабінетом міністрів змін до порядку проведення інвентаризації нерухомого майна, яке використовується Чорноморським флотом Росії на території України. Нові правила, за його словами, були узгоджені українсько-російської міжурядової комісією і дозволять фонду розпочати проведення інвентаризації. Поки не зрозуміло, як вплине рішення Господарського суду Криму на швидкість складання опису української нерухомості, контрольованої російськими військовими.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас