Політики і конгресмени США посилюють тиск на S&P — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Політики і конгресмени США посилюють тиск на S&P

1029
Влада США хоче покарати агентство Standard & Poor's (S&P), яке позбавило Америку найвищого кредитного рейтингу. Члени конгресу закликають провести спеціальні слухання і з'ясувати, чому організація пішла на такий безпрецедентний крок. Крім того, вони просять SEC з'ясувати, чи не поділилося чи S&P інформацією з будь-якими фінансовими інститутами про намір знизити рейтинг США ще до офіційної публікації даних.
Настрої в політичних колах США панують найвойовничі. За оцінками експертів, "безвідповідальне рішення" S&P підвищить вартість запозичень для влади США приблизно на 100 млрд дол на рік і призведе до збільшення процентних ставок за різними кредитами для населення. Член палати представників від Демократичної партії Максін Уотерс офіційно звернулася в комітет конгресу з фінансових послуг з вимогою організувати спеціальне слухання щодо дій S&P.
Крім того, пані Уотерс звернулася і в SEC, щоб її чиновники негайно почали розслідування відносно винного агентства. Г-жа Уотерс, зокрема, просить перевірити інформацію, що просочилася в ЗМІ інформацію про те, що нібито напередодні зниження рейтингу США представники S&P зустрічалися з главами фінансових інститутів. Ще одним непрямим доказом стали значні обсяги торгівлі та масовий розпродаж цінних паперів на ринках минулої п'ятниці, перш ніж увечері того ж дня агентство вперше в історії знизило рейтинг Америки з AAA до AA+. В самому агентстві ніяк не прокоментували ці випади.
Наразі банківський комітет сенату розглядає питання про початок розслідування стосовно дій S&P. Раніше Міністерство фінансів звинуватило їх у помилці при розрахунку держборгу на 2 трлн дол, а також підготувало ряд змін в роботі рейтингових агентств. Вони знайшли відображення в документі на 517 сторінок, які наразі вивчаються в SEC (там, крім іншого, рейтинговим агент-ствам пропонують публікувати інформацію про неточності при розрахунках кредитних рейтингів). Пропозиція S&P не сподобалася, про що вони і повідомили в листі на 84 сторінках в SEC.
Примітно, що рішення S&P викликало зараз навіть більше обурення, ніж під час іпотечної кризи, що спровокував фінансовий колапс 2008 року. Тоді рейтингові агентства надавали ризикованим активам "золоті" рейтинги. "Уряд дійсно дуже розлютився на нинішнє рішення агентства. Головним чином через те, що зниження і пов'язана з ним паніка на ринках, втрата капіталізації компаній ставлять під загрозу переобрання наступного року чинного президента Барака Обами. Його адміністрація, нездатна поки впоратися з кризою, фактично розписується у власній неспроможності", - сказав РБК daily президент рейтингового агентства Egan Jones Шон Іган.
Галас навколо S&P знову нагадав законодавцям про їх давній проект - реформувати сектор рейтингових агентств. Однак більшість експертів вважають, що до серйозних змін в регулюванні діяльності інститутів не дійде. "Не думаю, що розслідування і навіть можливе розкриття інсайда, якщо воно мало місце бути з боку S&P, похитне позиції "великої трійки". Історично так склалося, що в S&P, Moody's і Fitch дуже сильне і ефективне лобі", - вважає пан Іган. За даними Reuters, тільки за цей рік три агентства витратили 1 млн дол на лобіювання своїх інтересів перед конгресом.
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас