Осборн: Великобританія залишилася "тихою гаванню" в дні глобальних фінансових потрясінь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Осборн: Великобританія залишилася "тихою гаванню" в дні глобальних фінансових потрясінь

Валюта
364
Великобританія залишилася "тихою гаванню" під час нещодавніх глобальних фінансових потрясінь завдяки зваженій та продуманій економічній політиці, яку варто перейняти й іншим країнам, заявив під час екстреного засідання британського парламенту канцлер Казначейства (міністр фінансів) Великобританії Джордж Осборн.
Він констатував при цьому, що Британія не залишилася осторонь від фінансових потрясінь на світових ринках на початку серпня - головний індекс Лондонської фондової біржі FTSE 100 впав за місяць на 16%, особливо постраждали акції британських банків, були переглянуті в бік зниження прогнози щодо зростання ВВП на 2011 рік.
"Однак поки наш фондовий ринок падав слідом за іншими, одна істотна відмінність від наших європейських сусідів: ринок наших суверенних бондів виграв від глобального пошуку безпечного місця для інвестицій, і прибутковість по них знизилася до 2,5% - найнижчий рівень за останні 100 років. Це величезний кредит довіри британському управлінню боргом і важливе джерело стабільності для британської економіки в часи надзвичайної нестабільності", - сказав міністр.
Він нагадав про вжиті за останній рік дії коаліційного уряду щодо різкого скорочення державних витрат, боротьби з бюджетним дефіцитом, створення робочих місць у приватному секторі (за рік їх було створено 500 тис., що стало другим за величиною показником серед країн "великої сімки").
"Ці рішучі кроки зробили Британію "тихою гаванню" під час "шторму" суверенних боргів", - сказав британський канцлер.
Він закликав країни єврозони взяти з Британії приклад, з чим багато хто з них, за словами Осборна, вже погоджується і на публічному, і на приватному рівні. "Окремі країни мусять боротися зі своїми дефіцитами, робити свої економіки більш конкурентоспроможними і посилювати свої банківські системи. Я багато разів уже говорив, що країни єврозони повинні прийняти беззастережну логіку монетарного союзу, який веде від єдиної валюти до більшої фіскальної інтеграції", - підкреслив глава британського Мінфіну.
На його думку, як Великобританії, так і іншим розвиненим країнам необхідна нова модель зростання, яку відстоюють британські консерватори. "Якщо збільшувати витрати, оплачувані державними запозиченнями, це прямо призведе до підвищення відсоткових ставок і падіння міжнародної довіри, уб'є відновлення економіки, а не стимулює його. Замість цього ми повинні ретельно працювати над створенням приватного сектора, який конкурентоспроможний, який інвестує і який експортує" , - зауважив міністр.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас