Банки Казахстану через світову нестабільність притримують ліквідність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки Казахстану через світову нестабільність притримують ліквідність

196
Банки Казахстану на тлі прискорення інфляції в країні і нестабільності на міжнародних фінансових ринках прагнуть притримати ліквідність, наслідком чого є нестача ліквідності на ринку МБК, повідомила аналітик компанії "АТФ-Фінанс" Жанар Нуржанова.
Зменшення обсягу операцій на міжбанку вже призвело до підвищення індексу KazPrime, що відображає середнє значення ставок розміщення коштів (в тенге) на депозитах міжбанківського ринку серед банків найкращої для Казахстану кредитної якості. Індекс KazPrime, який протягом останніх місяців становив у середньому 1,63% річних, за результатами фіксингу 9 серпня зріс відразу на 19 базисних пунктів (б.п.) - до 1,82% річних. У середу KazPrime знизився на 7 б.п. - до 1,75% річних, у четвер - ще на 2 б.п., до 1,73% річних.
Волатильність індексу KazPrime, згідно з прогнозами Ж.Нуржанової, залишиться високою.
"Думаю, дана волатильність індексу є реакцією на динаміку західних ринків, які істотно "просіли" в ці дні. Після засідання ФРС, що призвело до короткострокової "ейфорії", прийшло розуміння слабкості економік, а разом з нею і крайня стурбованість майбутнім. У таких умовах високої нестабільності важливо зберігати достатній обсяг ліквідності, що і призвело до зростання ставок. Паніка стихла, але проблеми нікуди не поділися - невизначеність висока, що тримає ставку на високому рівні", - сказала аналітик.
Говорячи про вплив внутрішніх факторів, вона зазначила: "Інфляція в країні зростає більше, ніж очікувалося. Деякі прогнозують річну інфляцію на рівні 9%, хтось говорить про двозначні цифри. У будь-якому випадку, це вище таргету, встановленого Нацбанком на рівні 6-8%. У разі посилення монетарної політики гроші подорожчають", - вважає вона.
Розрахунок індикатора KazPrime проводиться Казахстанською фондовою біржею (KASE) щоденно по котируваннях, які подаються з 10:00 до 11:30 за часом Астани в торговельну систему KASE учасниками угоди про формування цього індикатора.
В даний час учасниками угоди є АТФ-банк, банк "Центркредит", дочірній банк "RBS (Kazakhstan)", Казкомерцбанк, Народний банк, дочірній банк "HSBC Банк Казахстан".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас