У Болгарії видали на 18% більше іпотечних кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Болгарії видали на 18% більше іпотечних кредитів

Кредит&Депозит
201
За другий квартал 2011 року в Болгарії на 18% зросла кількість виданих кредитів на придбання нерухомості. Це говорить про те, що активність покупців поступово підвищується, запевняють аналітики.
Підвищилося не тільки кількість виданих позик, але і їх розмір, який вже практично досяг докризового рівня. В середньому на придбання житла болгари брали в кредит 40,5 тис євро, у той час як у першому кварталі 2011 року - 38,3 тис євро. При цьому 94% виданих позик були номіновані в євро, 6% - в левах, передає Novinite.
"Головна причина зростання числа іпотечних кредитів - це збільшена активність покупців у всіх сегментах ринку нерухомості. Незважаючи на те, що найбільший попит спостерігається на двокімнатні квартири вартістю 40-60 тис євро, у другому кварталі операції проходили з нерухомістю всіх цінових категорій" , - говорить керівник компанії Credit Center Тихомир Тошев і додає, що отримання кредиту в болгарському банку стає простішим.
Ставки по іпотечних кредитах в Болгарії нижчі, ніж в Україні. За словами генерального директора компанії "Болгарський дім" Олександра Гармашевского, вартість позики на нерухомість становить від 7,5% до 9% річних. Тим не менш, українські покупці дуже рідко вдаються до послуг болгарських банків. Фахівець відзначає, що іноземцю отримати іпотечний кредит буде дуже складно, і лише деяким клієнтам за допомогою забудовників вдається це зробити.
Між тим, житло в Болгарії неухильно дешевшає. За підсумками другого кварталу вартість квартир у Болгарії знизилася на 6,4% в річному численні. У порівнянні з першими трьома місяці 2011 року падіння цін склало 1,6%.
У червні середня вартість квадратного метра житла в країні склала 908 левів (464 євро). При цьому найдорожчі апартаменти розташовуються в найбільших містах чорноморського узбережжя - Варні (771 євро) і Бургасі (594 євро), а також в столиці республіки - Софії (749 євро).
За матеріалами:
Prian.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас