Аварії на шахтах Донбасу: гірники не вірять висновків держкомісій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аварії на шахтах Донбасу: гірники не вірять висновків держкомісій

Енергетика
1173
Винуватцями останніх вибухів на шахтах Донбасу знову названі самі робітники. Профспілки не вірять офіційним висновкам держкомісій. А протестувальники проти цих висновків гірники втрачають роботу і скаржаться на погрози.
Офіційними причинами трьох аварій, що сталися на шахтах Донбасу в кінці липня - початку серпня, знову названі порушення робітниками техніки безпеки, а також неякісні матеріали, використані в будівництві шахтних споруд. Проте гірники звинувачують у цих трагедіях власників шахт і їх "злочинну погоню за прибутками", що покривається органами влади.
Активісти шахтарського руху нагадали, що Україна залишається в першій трійці країн світу за кількістю шахтарів, що гинуть на виробництві.
Офіційні версії
Три останні катастрофи в Донбасі пішли за цілою серією дрібних аварій, що відбувалися з початку літа. 29 липня на шахті імені Бажанова в Макіївці обрушився баштовий копер. 11 гірників загинули, ще чотири отримали травми. Того ж дня в результаті вибуху на шахті "Суходольська-Східна" в Луганській області загинули 26 людей. А 4 серпня вибух метану на шахті "Краснокутська" забрав життя як мінімум одного шахтаря.
Державні комісії, розслідувавши причини трагедій, назвали головною причиною обвалення копра на шахті імені Бажанова неякісний бетон, використаний при його будівництві в часи СРСР. Висновки комісії свідчать, що "мінімальне значення міцності бетону майже в 7 разів менше за проектне". Причиною аварії на шахті "Суходольська-Східна" офіційно визнаний вибух суміші повітря та метану, який викликала "іскра, яка вискочила з-під електричного обладнання".
А причиною вибуху метану на шахті "Краснокутська" "могло стати куріння", заявив перший заступник голови держслужби гірничого нагляду та промбезпеки України Віктор Шайтан. Пізніше прес-служба міністерства енергетики та вугільної промисловості України заявила, що причиною вибуху стало "невірне інженерне рішення", яке "спричинило нестійку схему провітрювання".
"Проявляти ініціативу" - і йти на ризик
Профспілковий комітет Незалежної профспілки гірників Краснодона та Краснодонського району оприлюднив відкритий лист, в якому аварії на шахтах регіону названі "серійними". На думку авторів послання, чинна система оплати праці "примушує робочого порушувати правила безпеки". "Щоб отримати більшу ставку, робітник повинен" проявляти "ініціативу"... іншими словами, робітник повинен сам вирішувати, як йому працювати", - підкреслюється в листі.
Крім того, автори стверджують, що всі держкомісії "розглядають лише факт, який безпосередньо призвів до загибелі шахтарів, але ніколи не аналізують причини передумов до неминучих трагедій". Профспілка впевнена, що у випадку з "Суходольська-Східна" у вибуху знову звинуватять самих загиблих гірників, зате через місяць, "до Дня шахтаря, посадових осіб шахти і ПАТ "Краснодонвугілля", які відповідають за техніку безпеки, нагородять відомчими та урядовими нагородами".
Ці оцінки повністю поділяє голова Спілки об'єднань громадян "Трудовий рух" Солідарність "Костянтин Ільченко. На прес-конференції в Києві 10 серпня він повідомив, що співробітник шахти "Суходольська-Східна" Ігор Сметанін, який розповів тележурналістам про важкі умови роботи в забої та зловживаннях дирекції і власників шахти, зазнав погроз. Після спілкування з журналістами Сметаніна звільнили з шахти, а пізніше, коли він зібрався приїхати до Києва на прес-конференцію, "його зацькували, перелякали міліціонери і сказали, що реально його вб'ють", заявив Ільченко.
Олександр Савицький, Сергій Вільгельм
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас